Tannat

Over ‘food & wine pairing’ zegt de (Engelstalige) volksmond wel eens: ‘if it grows together, it goes together’. Mij vraag is of deze stelregel ook voor vlees geldt. Als test ben ik al lange tijd benieuwd naar de wijnen uit Uruguay. Naar mijn mening behoren steaks uit Uruguay kwalitatief tot de beste van de wereld. Soms nog een tandje beter dan bij buurland Argentinië. Uruguay is daarentegen ook een ‘klein’ wijnland. Hier heerst de Tannat, een vrij zeldzame druif die oorspronkelijk uit Zuidwest Frankrijk komt. In Madiran worden met Tannat nog steeds gitzwarte wijn gemaakt. De dikke schil geeft naast veel kleur ook tannine af. Deze wijnen zijn dan ook goed te bewaren. Tannat dankt zelfs zijn naam uit het Occitaans aan tannine. Later namen arme Baskische emigranten de Tannat mee naar Uruguay waar het de nationale druif werd.

Tannat

Bodega Garzon

Tot verkort liep ik in Nederland niet tegen Uruguayaanse wijn aan, maar tot mijn verbazing heeft Gall& Gall er geregeld één in de aanbieding: Garzón Reserva Tannat. Uit de buurt van het mondaine Punta del Leste. Ik was voorbereid op een teleurstelling en liet vanwege de verwachte tannine aanslag de fles een uurtje antichambreren. Maar de tannat was verrassend soepel. Zoals te verwachten dieprood en robuust, maar met voldoende rood fruit om hem aangenaam te maken. Verder kruidig, met een vleugje zwarte peper. Ik ga er binnenkort nog één open trekken met een grote steak van de grill. Een prima afwisseling voor de Argentijnse Malbecs.

Karakteristieken

Kleur en smaak : Donker rood, kruidig met specerijen, met tonen van tabak in de afdronk.

Herkomstgebied: Maldonado, Uruguay

Produkt: ‘Garzon Reserva Tannat’ van Bodegas Garzón 100% Tannat, 14,5% uit 2015

Verkrijgbaar bij Gall & Gall, voor € 16,99 Euro (incl.BTW).

Lekker bij de BBQ. Lamsbout,  Eventueel bij wild.