Onder druk van alle nieuwe en herontdekte steaks, is de rump steak een beetje uit beeld verdwenen. Vroeger stond deze lendebiefstuk bekend als dat ze de beste eigenschappen van andere steaks combineerde. Mals als en filet met de volle vleessmaak van werkvlees. In de vorige eeuw was deze biefstuk van de lenden, gelijktijdig geliefd in Frankrijk en Engeland. Terwijl die op culinair gebied toch mijlen uit elkaar lagen. De liefde ging zelfs zo ver dat de Fransen, de Engelse naamgeving klakkeloos overnamen. Tenminste bijna helemaal, ze verfransden het een beetje. Tot romsteak, romsteck of zelfs rumsteak. Alle varianten mogen. Tegenwoordig lijkt deze oude favoriet van de  (menu)kaart verdwenen. 

Rumpsteak of Culotte

De officiele Franse naam voor dit stuk vlees is Culotte, een wat ruimer uitgesneden biefstuk van de uiterste achterkant van de koe. De naam laat zich dan ook tot onderbroek vertalen. Die plastische naam is niet de reden van de afgenomen populariteit. Wanneer je de rump steak te ruim uitsnijdt, in de oven of pan bereidt, wordt deze steak wat te taai. Zeker wanneer je ook nog eens het vetrandje, de zogenaamde ‘fat cap’ verwijdert.

Picanha

Dan doen de Brazilianen het slimmer. Zij snijden dit deel van de stier kleiner uit en grillen hem op de fat cap boven openvuur. Slechts bestrooid met wat grof zeezout. Deze kleinere rump steak, de zogenaamd rump cap, staat lokaal bekend als Picanha. En die is populairder dan ooit en is haar plek op de wereld- en menukaart aan het veroveren.


Deze foto van Bergquell is beschikbaar gesteld door TripAdvisor