December, wij gaan weer de feestmaand in en waarom de dag niet beginnen met Eggs Benedict. Het klassieke gerecht voor een feestelijk ontbijt, of nog beter om op krachten te komen tijdens een lome Zondagse brunch. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat Eggs Benedict een oud Frans gerecht was. Iets als oeufs bénèdicte, lang geleden verzonnen door bourgondische Benedictijner monniken of in opdracht van een vooraanstaande Franse Graaf met een chique achternaam. Maar niets blijkt minder waar. Eggs Benedicts zijn even Amerikaans als Hot Dogs en Hamburgers. En bovendien van een ietwat recentere datum.

Benedict
Photo by Constance Chen on Unsplash

Lemuel Benedict

Het werkelijke ontstaan is meer prozaïsch. In 1894 bestelde Wall Street handelaar Lemuel Benedict in het restaurant van het chique Waldorf-Astoria Hotel ‘buttered toast, poached eggs, crisp bacon, and a hooker of Hollandaise’ om zijn hardnekkige kater te bestrijden. Maitre d’Hotel Oscar Tschirky zag wel wat in dit stevige ontbijt en zette de eieren van Benedict op het menu.

Oscar of the Waldorf

Als uitvinder van de Waldorf salad was Tschirky, beter bekend als ‘Oscar of the Waldorf’, een legende in zijn tijd. Zijn faam hielp mee om de internationale populariteit van Eggs Benedict te verspreiden. Het recept bleef door de jaren onveranderd, katers zijn, net als klassiekers, blijkbaar van alle tijden. Nog altijd zijn het gepocheerde eitjes onder een zachte deken van de klassieke Hollandaise saus. Geserveerd op een bedje van ham of bacon. De enige verandering is dat dit gerecht niet altijd meer op toast, maar vaak op een Engelse muffin wordt geserveerd. Alvast fijne feestdagen en waar nodig een prettig herstel!