Herfst en een paar regenachtige dagen verder, ben ik meteen aan vissoep uit Zuid-Frankrijk toe. Als een echo van de zomer. Ik hoor je bijna bouillabaisse denken. Er is echter een andere klassieke vissoep uit dezelfde regio. (La) Bourride is wel een echte vissoep, bouillabaisse neigt meer naar een stoofschotel. Vroeger bevatte deze soep alleen zeeduivel (in het Frans lotte). Nu deze vis te kostbaar en zeldzaam is, mag men andere soorten harde witvis en zeevruchten gebruiken. Bij echte bouillabaisse zijn de oude regels strenger en blijft de keuze beperkt tot minimaal 4 van 6 voorgeschreven vissoorten. Naast witvis wordt bourride met ui, wijnazijn, tijm, saffraan, laurier, venkel, wijnazijn en sinaasappelzest op smaak gebracht.

Bourride en Aioli

De oorsprong van Bourride ligt in de Languedoc. Met name het vissersdorpje Séte, in de regio Herault, claimt het origineel. Deze versie wordt dan ook voluit ‘bourride a la sétoise’ genoemd. De Franse naam is trouwens een verbastering van borrida, zoals de soep in het lokale dialect langue d’oc (echt waar) heet. Traditioneel wordt de soep niet uitgeserveerd met rouille, de roestkleurige mayonaise die bij bouillabaisse hoort, maar met stokbrood en aioli. De bekende knoflooksaus en een andere specialiteit uit de regio.

Bourride de Lotte

This photo of Les Sablettes is courtesy of TripAdvisor

Twee andere noodzakelijke lokale ingrediënten voor de beste bourride zijn zon en een terras. Het smaakt gegarandeerd een klasse beter. Om het geheel af te maken, serveer je er een regionale wijn bij. Dat is bepaald geen straf. De keuze is opvallend ruim en uiterst luxueus, Een frisse pinet de picpoul, een kostbare bandol of de in onze regio zeldzame blanc de cassis.