Picardië

Afgelopen zomer was ik een paar dagen op bezoek in Picardië, niet Frankrijks bekendste regio. De Fransen zelf beschouwen het als het koude Noorden, een uitloper van Wallonië. Dit zijn de Franse Ardennen. Ook de regionale specialiteiten zijn niet de bekendsten van La Douce France. Amiens heeft zijn befaamde eendenpaté (maar hebben ze die niet overal in Frankrijk). Caghuse is een stoofschotel met varkensvlees en uien voor de koude winters en rabote is een fraai dessert van een hele appel. Nog minder bekend is dat in de Marne Vallei (10% van de) officiële champagne wordt geproduceerd. Toch is dit een streek van bier, meer dan de rest van wijnland Frankrijk.

Agneau prés Salé

Wat Picardië echt uniek maakt zijn de producten uit de monding van de Somme. De Baie de Somme is met 7200 hectare het grootste estuarium, een trechtervormige riviermonding met brak water, van Frankrijk. Het is een geliefd vakantiegebied voor Parisiens. Hier grazen de lammetjes die ‘agneau pré salé’ worden genoemd, in de kwelders en herwonnen weilanden. Die worden trouwens in Frankrijk, ‘les polders’ genoemd. Een neerlandisme dat verwijst naar de waterwerken die werden uitgevoerd onder leiding van een Nederlander. Ze staan, met name door dit terroir, bekend als het beste lamsvlees van Frankrijk met een officiele AOC. ‘Prés Salés’ betekent ondergelopen weiland (en niet van tevoren gezouten, zoals ikoorspronkelijkdacht). De lammetjes moeten minimaal 75 dagen grazen op de zilte landen (net als in Texel) en mogen alleen met moedermelk worden bijgevoerd. Traditioneel wordt dit lam met zeekraal (salicorne) uit hetzelfde (ondergelopen) land geserveerd.

gigot d'agneau

Bron: www.papillesetpupilles.fr