Gaat het weer beetje? Ik heb een beetje rare vraag op nieuwjaarsdag, misschien zelfs pijnlijk momenteel. Wat is de meest verkochte drank in de wereld? Een Wodka of Rum merk zou je in eerste instantie denken. Het van oorsprong Koreaanse Soju (letterlijk vertaald verbrande drank of vuurwater) is een serieuzere titelkandidaat. Koreanen zijn dan ook serieuze drinkers. Het lokale merk Jinro alleen verkoopt al tientallen miljoenen dozen per jaar. Genoeg om een heel continent dronken te krijgen. Dat de flesjes klein zijn (0,375 liter), niet meer dan een Euro kosten en overal te koop staan helpt daarbij. Bovendien drinkt men in China ook Soju. Dat scheelt aanzienlijk in de omzetten.

This photo of Cheongjinok-Seoul is courtesy of Tripadvisor

Soju (ook wel hangui, een verbastering van Arak) is in zijn huidige meest voorkomende vorm goedkope alcohol. Van bijvoorbeeld zoete aardappel of cassave, verdunt met water. Deze variant is ontstaan in de tijd dat het vanwege voedselschaarste (1965-1999) verboden was om rijst te gebruiken om te stoken.

Anju

Rond het drinken van Soju is inmiddels een hele cultuur met eigen gebruiken, etiquette en bijpassend eten ontstaan. Anju zijn bijvoorbeeld hapjes, die Koreanen alleen bij het drinken serveren. Voor ons exotische barsnacks zoals gedroogde octopus, bulgogi of het verrassende eisbein (Jokbal). Nu de duurdere varianten op basis van rijst weer mogen, blijven de goedkope versies vanwege hun beschikbaarheid onverminderd populair. Ontdaan van al zijn franje is Soju voor Koreanen gewoon de kortste weg naar absolute dronkenschap.

Haejangguk

Maar ook na het Koreaanse feest volgt, net als overal, altijd een morning after. Daar hebben de inventieve Koreanen wat op gevonden. Haejangguk betekent letterlijk vertaald ‘soep-om-nuchter-te-worden’. Het is een stevige soep op basis van runderbouillon. De rijke bouillon wordt gemaakt door runderbotten, klapstuk (brisket) en orgaanvlees (maag of tripe) een etmaal  in een groten koperen ketel te laten sudderen. Uiteindelijk worden sojapasta, kool en koeienbloed toegevoegd. Hoewel er eeuwenoude recepten van Haejangguk bekend zijn, is het definitieve recept in 1937 door restaurant Cheong Jin Ok (32, Jong-ro 3-gil, Jongno-gu, Seoul) ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag blijft dit restaurant de favoriete plek voor de feestvierders van Seoel om van hun kater verlost te raken. Beetje ver, al zullen er ongetwijfeld vandaag lezers zijn die wel een kop Haejangguk kunnen gebruiken.