Japan staat bekend om haar visrijke dieet. Denk maar aan de onvermijdelijke sushi en sashimi. Ook kip is ruim vertegenwoordigd. Bij de bekende yakitori heeft men een speciale bereiding voor elk stukje kip. De liefde voor rundvlees is van recentere datum en culmineerde in het befaamde wagyu rund. Varkensvlees is er populairder. Vreemd genoeg blijft de consumptie van lamsvlees traditioneel achter. In het eerste deel van de 20ste eeuw openden de Japanse overheid verschillende schapenfarms. Verspreid over heel Japan. Met name voor de wolproductie, maar ze waren geen succes. Slechte twee van die boerderijen, beide in het Noordelijke Hokkaido bleven uiteindelijk open. Grazende kuddes schapen zijn alleen in deze contreien geen zeldzaam gezicht.

Jingisukan
By pelican from Tokyo, Japan – Lamb BBQ (Genghis Khan), CC BY-SA 2.0,

Jingisukan

Het is dan ook geen toeval dat het populairste lamsgerecht van Japan uit het hoge Noorden komt. Jingisukan is een traditioneel gerecht met een rebusachtige naam. Al spreek je geen woord Japans, bij aandachtig lezen kan zelfs een westerling een fonetische versie van Genghis Khan uit de naam ontcijferen. De bekende Mongoolse krijgsheer en heerser. De Japanners dachten dat de beruchte en moorddadige Mongoolse krijgers hun ongekende krachten kregen door het eten van hun geliefde lams- en schapenvlees.

Mongoolse helm

Jingisukan is tegenwoordig een gerecht van stukjes lamsvlees die men op een kenmerkende bolle tafelgrill bereid. In de rand bereidt men gelijktijdig groente en paddestoelen, zoals enoki of fluweelpootjes, bereid. Die kenmerkende grill representeert de helm van dezelfde krijgers uit het groot mongoolse rijk. De Mongolen zouden op pad naar het strijdtoneel hun vlees grillen in of op hun kenmerkende helmen. Mogelijk is dit gerecht ontstaan in de hoofdstad Tokio. Feit is dat het met name populair is in Hokkaido. Daar drinken ze er geen sake bij maar het plaatselijke Sapporo bier. De populariteit is binnen de rest van Japan groeiende. Met name, omdat lamsvlees nog steeds als relatief gezond wordt gezien. Vreemd genoeg is dit gerecht ook in buurland China geliefd.

By 江戸東京博物館、熊本県立美術館 – 『北条時宗とその時代展』、『蒙古襲来絵詞展
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28580780