Runderparadijs Argentinië

Runderen en Argentinië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De export van rundvlees bracht de Argentijnen ongekende rijkdom aan het begin van de 20ste eeuw. Zo ‘rijk als een Argentijn’ was een gangbaar gezegde in het Parijs van de jaren ’20. De Argentijnen namen op hun beurt de lichtstad als prestigieus voorbeeld bij de bouw van Buenos Aires. De rijkdom mag zijn opgedroogd, Argentijnen blijven tot de grootste vleeseters van de wereld behoren. Met 57 kilo per capita eet men alleen in buurland Uruguay meer rundvlees. Dat uit zich onder meer in het hun nationale gerecht. De parrillada is ongetwijfeld de ‘non plus ultra’ van de Zuid-Amerikaanse BBQ cultuur. De naam is een verwijzing naar Zuid-Amerika’s favoriete grill, de parrilla. Je kan een parrillada eigenlijk geen gerecht noemen, het is meer dan een overdadige maaltijd, waarbij ‘Bife’ altijd centraal staat.

Parrillada

Bron: www.nueva-ciudad.com.ar

Asado en Parrillada, het echte grillen

In tegenstelling tot de Amerikanen willen Argentijnen hun biefstuk zo puur mogelijk. Hier meestal geen marinade of ‘dry rub’, alleen wat grof zeezout. Bovendien nemen de Argentijnen alle maatregelen om rook te minimaliseren. Fraaie biefstukken als Bife de Lomo (ossenhaas) of Bife de Chorizo (entrecote-achtig) worden op laag vuur of indirect gegrild. Bij de asado zoals een BBQ in het Spaans heet, worden speciale roosters gebruikt met V-vormige spijlen, die dicht op elkaar zitten. Zo wordt het vet van het vlees afgevoerd en rookvorming verder beperkt. Uiteraard staat op BBQ saus de doodstraf en mag enkel wat Chimichurri (saus op basis van peterselie en olijfolie) of Salsa Criolla (vinaigrette met fijngesneden ui, tomaat en milde peper) de gegrilde vleesmaak ondersteunen.