De keuken van Normandië mag internationaal misschien enigszins in de schaduw van buurman Bretagne staan, in Frankrijk is het een gerenommeerde culinaire regio. Niet alleen dankzij de mooie vis en zeevruchten, dit is ook het gebied van de Camembert, Cidre en Calvados. In heel Frankrijk is ‘Le Trou Normand’ (het Normandische gat) een bekend ritueel. Tijdens een copieus dinner nemen de gasten een pauze om een glas calvados te drinken. Met als doel om weer wat ruimte in de maag te maken en nieuwe appetijt op te wekken.

poulet

Bron: www.thedepanneur.ca

Appel, Poulet en Cider

Calvados wordt gestookt van speciale kleine appeltjes. Uit de vallei rond Auge, een dorpje vol vakwerkhuisjes vlakbij Caen, komen de beste appels, cidre en calvados. Het is, dan ook niet toevallig, de geboortegrond van een heerlijke maar minder bekende bistro klassieker: Poulet Vallee d’ Auge. Een mooie bereiding van kip, champignons, boter (d’ isigny), gekookt in room met verse appels en cider. Soms geflambeerd in calvados, aan tafel als extra show. De faam bleef niet beperkt tot Normandië, Lyonnais Paul Bocuse maakte goede sier met dit gerecht.