De eenvoudige soep ribolitta is het gerecht van Toscane, meer nog dan de reusachtige Bistecca Fiorentina. Verwacht in deze streek van de elegante Renaissance geen verfijnde keuken, binnen Italië staan de Toscanen bekend als ‘Mangiafagioli’, boneneters. In Toscane worden zelfs Italiaanse iconen als pizza en pasta overvleugeld door de boerenkeuken. Ribolitta is er een duidelijk voorbeeld van, een geurige boerse groentesoep met de kleurrijke borlotti boontjes. Comfortfood voor winterse maanden.

Ribolitta

Het dankt zijn naam aan het feit dat men de soep twee keer kookt en na de bereiding eerst moet afkoelen om de volgende dag te serveren. In de naam is met enige fantasie het Engelse ‘reboiled’ te herkennen. Een dag trekken, het maakt de smaak alleen maar rijker. Het is een dikke soep, je kan de lepel er recht op inzetten. Ribolletta is dikker dan de bekendere minestrone soep doordat men tijdens de bereiding gepureerde boontjes en oud brood toevoegt. In heel Italië wordt gebakken brood gebruikt als goedkope vervanger van vlees.

Ribollita

Kort recept

Ribolitta wordt gemaakt met de gevlekte borlotti boontjes en palm kool (cavolo nero). Zelfs voor een carnivoor, als ondergetekende, is deze soep zonder vlees, bouillon of ballen, een heerlijk gerecht. Ik bereid het regelmatig, volgens dit recept:

De basis van de soep is de klassieke mirepoix, gesnipperde ui, wortel en bleekselderij. Fruit de mirepoix in een scheut olijfolie op een laag vuur in een pan. Snij de cavolo nero (boerenkool is het beste substituut) in reepjes. Pureer de helft van de borlotti boontjes (met het vocht uit het blik), met een blik tomaten en wat salieblaadje, rozemarijn en een klein beetje knoflook toe. Voeg nog een extra blikje water, zout en peper aan de pan toe. Duw de kool in het de pan totdat het volledig onder het vocht staat.

Breng aan de kook en laat dan onder een deksel een half uur sudderen. Snij een halve ciabatta (of ander zuurdesembrood) in dobbelstenen, voeg toe en laat 10 minuten staan totdat het brood begint op te lossen. De soep is klaar om af te koelen. Warm de pan de volgende dag op en serveer met geraspte Parmezaanse kaas (een must) en een scheut mooie olijfolie.