Dit weekend, 11 november om precies te zijn is het precies een eeuw geleden dat de eerste wereldoorlog eindigde. In Nederland is er aandacht voor, maar heel wat minder dan in onze buurlanden (incl. VK), waar een hele generatie werd kapot geschoten en de wereld definitief zijn naieviteit verloor. Aan Franse zijde werd het einde van de oorlog begeleid door de Franse Veldmaarschalk Ferdinand Foch. Van een overwinning kun je niet spreken, zelfs Foch verloor een zoon en een schoonzoon op de ‘slachtvelden’.

Bron: www.yelp.com

Eerbetoon aan Ferdinand Foch

In Frankrijk werd Foch wel als een held ontvangen en de hoofdstad vernoemde een nog immer mondaine boulevard naar hem. Ook buiten Frankrijk viel hem de nodige eer ten beurt. Zo werd in Zuid Afrika een plaats naar hem vernoemd (Fochville) en in Canada zelfs een hele berg. Het meest wonderlijke eerbetoon komt echter uit het Francofiele New Orleans, waar het befaamde restaurant en culinair instituut Antoine’s ( 713 Saint Louis St.) één van haar gegratineerde oestergerechten (de meest bekende is Oyster Rockfeller) naar de generaal vernoemde. Officieel is het een gefrituurde oester, geserveerd op een cracker besmeerd met foie gras terrine, met een garnering gebaseerd op Hollandaise saus. Maar Antoine’s voegde er tal van ingrediënten aan toe. Alhoewel het recept tot op heden geheim is, bevat de gratinering waarschijnlijk tomaat, sherry en peper (op het menu wordt het onterecht Sauce Colbert genoemd) Het maakt de saus donkerder, bijna aardkleurig. Dat zou volgens sommige culinaire historici een verwijzing zijn naar de slagvelden van Belgie en Noord Frankrijk. Het lijkt me sterk, want dat zou naast slechte marketing, getuigen van serieuze wansmaak. Zelfs als er 100 jaar overheen is gegaan.