Wie aan de hand van de naam alleen denkt dat Tourtière een van oorsprong Frans gerecht is, zit er maar een kleine 5.500 kilometer naast. Tijdens de koude maanden van het jaar (en die zijn koud) in Québec bakken de Franstalige Canadezen traditioneel hartige taarten (of pasteien, zoals je wilt). Zeker in de feestelijke dagen rond Kerst en Oud en Nieuw. Dat is voor ons momenteel mosterd na de maaltijd. Wellicht een idee voor de koude maanden die in onze contreien zeker nog komen. Anders alvast een vroeg idee voor de volgende kerstdagen.

Tourtiere

Bron: www.spicetrekkers.com (incl. recept)

Befaamd in heel Canada

Tourtières zijn inmiddels populair in heel Canada. Ze worden gevuld met wat in de regio voor handen is. Kalfsvlees is het meest gebruikelijk, maar wild komt in de jachtperiode ook veel voor. In culinair Montreal kent men een eigen variant. Daar bakt men tourtières gevuld met varkensvlees. Voor de smaak wordt het gehakte vlees gekruid met knoflook, zwarte peper, kruidnagel, salie en ui. Vaak wordt de taart uitgeserveerd met een zoet bijgerecht, bijvoorbeeld cranberry compote of ‘onion jam’. In de kuststreek en aan de randen van de grote meren (onder andere Ontario) gebruikt men zalm, forel of andere voor handen vis. Soms wordt de inhoud aangevuld met aardappels.

Tourtière du Lac-Saint-Jean

De traditie van de tourtière is van oorsprong met name verbonden met de Saguenay regio. Daar bakt men een variant met fijn gesneden wild en aardappel. Deze versie staat in Canada beter bekend als tourtière du Lac-Saint-Jean. De faam van deze pastei bereikte ook de Verenigde Staten. Canadese immigranten namen hun tourtières mee de grens over en sindsdien is het een enigszins bekend gerecht. Vooral in de aangegrenzende New England regio. Alleen heet de tourtière daar eenvoudig een ‘Meat Pie’. Wat toch direct een stuk minder smakelijk en authentiek klinkt.