De streek Emilia-Romagna in het Noorden van Italie bezit een ongekende culinaire diversiteit. Zo zit in Modena het bekendste en geliefste restaurant van de wereld, Osteria Francescana (*** via stella 12) van chef Massimo Bottura. Bologna is de naamgever van de bekendste pastasaus, die ze ter plekke trouwens steevast ragù (en geen bolognese)  noemen. Het is ook het thuis van de gigantische en onderschatte mortadella, die andere worst uit Italië. Naast Bologna kent de regio nog een culinaire hoofdstad. Parma is niet alleen de naamgever van de bekendste ham van Italie, maar ook het centrum van de Italiaanse zuivelindustrie. Denk aan het concern Parmalat of beter nog aan ‘Parmigiano Reggiano’, mischien wel ’s werelds bekendste en geliefdste kaas. Stuk voor stuk kostbare producten, ware delicatesse. Wanneer je aan een Italiaan vraagt hoeveel Parmezaanse kaas over de pasta hoort, krijg je steevast als antwoord: Zoveel als je kan betalen!

Rosa di Parma

Bron: www.cucchiaio.it

Rosa di Parma

De Italiaanse adel kon het zich veroorloven en deed zich te goed aan de ‘cucina nobile’. In een tijd dat vlees überhaupt nog een luxe was, ontstond een klassiek gerecht, dat alle culinaire schatten van Parma combineert. Rosa di Parma is een rollade, een gevlinderde ossenhaas gevuld met de lokale Parmaham, Parmezaanse kaas, knoflook, rozemarijn en zwarte peper. Wanneer je het kant en klare product aansnijdt, zie je direct waar de naam vandaan komt. De ronde vorm, het rood van het bijna rauwe rundvlees en de lijnen van de vulling geven een onmiskenbare gelijkenis met een roos.

Saus met Lambrusco

De dikke plakken worden traditioneel geserveerd met een pansaus die wordt afgeblust met Lambrusco, de wat zoete rode wijn met een bubbeltje. Bij ons alle jaren afgeserveerd, maar nog steeds een favoriet van de streek. Was het vroeger een exclusief gerecht voor de rijken, tegenwoordig is ‘Rosa’ een geliefd hoofdgerecht voor familiebijeenkomsten en feestmaaltijden. Nog steeds te kostbaar voor normale dagen, maar één bereiding voedt vele monden.