De nieuwe Avocado? Dit jaar zou in ieder geval wel eens het jaar van de aubergine kunnen worden. Al zijn er wel wat kanttekeningen. De aubergine is een lastigere klant dan allemansvriend avocado. Zo heet deze vrucht – dat is officieel, het is geen groente – niet voor niks ‘eggplant’ in het Engels. Dat is niet vanwege de vorm. Het is bij het boodschappen doen op eieren lopen. Aubergines zijn kwetsbaar, beschadigen makkelijk en bederven dan snel.

Moeilijk maar veelbelovend

Ook de bereiding luistert nauw. Niet goed bereid of te rauw, de aubergine verbergt direct al haar talenten. Hij is dan droog en smakeloos. Daar tegenover staat een scala van wereldgerechten, van AziĆ« tot de Levant waarin de aubergine een hoofdrol speelt. Een kameleon of katalysator die tal van gerechten onopvallend beter maakt. Een bescheiden vleesvervanger – die zijn wokeness – niet van de daken schreeuwt.

Poffen of ploffen

Een belangrijke manier om een aubergine goed te bereiden is om ze te poffen – sommige zeggen zelfs ploffen. Daarbij blakert men de vrucht boven open vuur. Waarna je de zwarte schil verwijdert, door het vruchtvlees leeg te scheppen. Klinkt trouwens ook weer makkelijker, dan dat het in werkelijk is. Zonder ervaring, houd je gegarandeerd een ondefinieerbaar papje over. Waar niets meer mee valt aan te vangen. De eerst stap naar succes is om kleine aubergines uit te zoeken. Deze hebben een dunnere schil en meer smaak. Binnen deze categorie geldt dan weer hoe zwaarder de vrucht, hoe beter de kwaliteit.

Baba Ganoush

Lukt je pofpoging wel, dan is het resultaat verrassend romig. Je kan de auberginepuree mengen met olijfolie en vers citroensap. Daarna voeg je zout, peper, knoflook en kruiden zoals tijm of peterselie toe. Het resultaat heet Baba Ganoush en is met gemak een van de beste veganistische gerechten. Zo smakelijk dat het door verschillende landen van de Levant geclaimd wordt. Op zich niet ongebruikelijk, het succes van hummus en lahmacun – bij ons beter bekend als Turkse Pizza – kent ook vele vaderlanden, maar dat terzijde. Elk land heeft zijn eigen toevoegingen en voorkeuren. De oorspronkelijk is dan ook onduidelijk.

Baba Ganoush
By takaokun – Flickr, CC BY 2.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29747890

Zelfs over de betekenis van de naam Baba Ganoush wordt gediscussieerd. Niet alleen kan je het op tal van manieren schrijven, Baba zou volgens sommige bronnen niets meer dan aubergine betekenis. Anderen vertalen Baba Ganoush als ‘de verwende vader’. Een verwijzing naar een kieskeurig sultan, voor wie een familielid eindelijk een gerecht had ontwikkeld dat zijn goedkeuring kon wegdragen.

Nota Bene

Als laatste tip wil ik nog mee gegeven, geen emoticons van aubergines te gebruiken op Whatsapp of sociale media. Ook niet wanneer je eerste poging van het bereiden van baba ganoush gelukt is. Voor je het weet heb je een #metoo gevalletje en ben je trending voor alle verkeerde redenen. Veganisten en wokies hebben hele lange tenen en weinig gevoel voor humor.