Honger maakt rauwe bonen zoet. Het is een culinaire feit dat armoede en schaarste vaak een vruchtbare voedingsbodem vormen voor klassieke gerechten. De lijst met culinaire favorieten die ontstaan zijn door een gebrek aan kostbare ingrediënten is langer dan die van luxegerechten vol kostbare ingrediënten. Armoede en de bijhorende zuinigheid maken blijkbaar creatief. Goedkope stukken vlees, vaak de leftovers van bazen, adel of de kerk, vragen om een langere bereidingstijd en een slimmere keuze aan kruiden, specerijen en toevoegingen. Of als je slechts een varken hebt om te slachten, kan je maar beter elk onderdeel roken, pekelen, drogen of tot worst verwerken om de nadere winter door te komen. Schaarste leidde tot regionale favorieten als ossobuco, coda (ossenstaart), migas, feijoada en tete de veau. De lijst is eindeloos.

Budae Jjigae
By bryan… from Taipei, Taiwan – Flickr, CC BY-SA 2.0

Budae Jjigae

Ook de basis van de Koreaanse Budae Jjigae is schraal, maar van recentere datum. Na de vergeten Koreaanse oorlog in de vroege jaren vijftig was voedsel uiterst schaars. Het dwong de Koreanen naar nieuwe bronnen voor voedsel te kijken. De schappen waren leeg. De naam, die zich als ‘army base stew’ laat vertalen, verraadt de nieuwe herkomst De lokale bevolking ging aan de haal met het surplus aan soldatenrantsoenen. Ze troffen blikken met frankfurters, bonen en plakken kaas aan. Ook de blikken met Spam, een uiterst goedkoop substituut voor ham werden een populair ingrediënt. De naam Spam is een samentrekking van Spiced Ham. Het zegt al dat Spam gemalen en geperst varkensvlees en vet is. Op smaak gebracht met het nodige zout.

Militaire Fusie

De koreanen sneden de bovenstaande Americana fijn en voegden alle lokale ingrediënten waar ze de hand op konden leggen toe. Denk aan paddenstoelen als enoki of shiitake, maar ook tofu, ramen (noedels) en de onvermijdelijke kimchi. Ze koken het samen met kippenbouillon en uien in een ondiepe pan en laten het geruime tijd pruttelen. Het resultaat is verrassend populair voor een noodrantsoen. Tot op de dag van vandaag serveert men dit gerecht in Restaurants door heel Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Met name de stoofschotel van de Uijeongbu basis, ten Noorden van Seoul staat bekend voor haar Budae Jjigae. En zeg nou zelf, het ziet er stukken beter uit dan dat het klinkt.