Ik geef het toe de titel van deze post is erg onduidelijk. Het gaat in ieder geval niet over een bake sale. Al dan niet met een typo. Ter toelichting, dat is liefdadig uit de UK, waarbij vrijwilligers taarten verkopen voor het goede doel. Nee, ik heb het hier over een cake salé. Alleen WordPress accepteert geen accenten in de titels. Waarschijnlijk omdat daardoor de zoekmachines van de leg raken. Je moet als eenzame foodblogger ook met alles rekening houden. Maar evengoed, ook de juiste schrijfwijze van cake salé maakt niet alles duidelijk. Letterlijk vertaalt uit het Frans betekent het hartige taart, maar we hebben het hier niet over een taart met groente zoals Koopmans of je creatieve tante die altijd maakten.

Cake sale

Met cake salé bedoelen heel Frankrijk en ik een hartige cake. Een vorm van gebak waarvan je waarschijnlijk alleen de zoete variant kent. Met boter, zelfrijzend bakmeel, eieren en suiker. De ster van elke begrafenis, maar daarom niet minder lekker. De basis van een hartige cake is eigenlijk niet heel veel anders. Alleen voeg je nu geen suiker en cacaopoeder, citroen of vanille als extra ingrediënten toe, maar hartige zaken als olijven, ham, spekkies, comtés kaas of zongedroogde tomaatjes. In Argentinië zijn hartige cakes erg populair. Daar heten ze Budin Salgado, wat eigenlijk hartige pudding betekent.

cake sale
This photo of Cake aux olives, jambon et fromage is courtesy of www.papillesetpupilles.fr

Cake aux olives, jambon et fromage

Het meel zorgt ervoor dat in tegenstelling tot de vorm het eindresultaat niet op een terrine gaat lijken. Maar echt op een cake zoals wij die kennen. In Frankrijk is cake sale een geliefd lente- en zomergerecht. Speciaal voor bij de picknick of pique-nique zoals zij zo charmant of kolderiek zeggen. Voordat de fantasie op hol slaat (er zijn varianten met courgette, gerookte zalm, walnoten of zelfs feta), schrijven we hieronder een basis recept. Een soort klassieker binnen dit kleine oeuvre. Cake aux olives, jambon et fromage, een hartig cake met, zoals een goed verstaander al begrepen had, met olijven, ham en kaas.

Een kort recept

Verwarm de oven voor op 180 ° C. Snijd gekookte ham in kleine blokjes. Meng 250 gram bakmeel met gist, 4 eieren, een half kopje olijfolie en eventueel wat warme melk in een kom. Blijf het deeg bewerken tot het straks en glad is. Voeg aan dit deeg twee ons in kleine blokjes gesneden ham, 100 gram in plakjes gesneden groene olijven, 150 gram geraspte Gruyère-kaas en een flinke snuf zwarte peper toe. Meng alles. Boter een cakevorm in, giet het deeg met de overige ingrediënten toe en bak de cake 45 minuten goudbruin. Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.

PS: voor de nodige humor, vertel jouw gasten niet dat het een hartige cake betreft. Je had de olijven tenslotte ook al ontpit.