Het komt niet vaak voor. Zelfs niet wereldwijd. Helemaal uniek is de combinatie van vlees en schaaldieren echter niet. Dan doel ik niet op de bekende Amerikaanse Surf ‘n Turf. Dat is geen gerecht. Meer een oplossing voor iemand die niet kan kiezen. Je zou het bijna een gerecht van vlees noch vis noemen. Serieuzer wordt het met de ‘carpetbagger steak’ uit de Verenigde Staten en Australië. Waarbij men een rauwe steak insnijdt en in de ontstane ruimtes oesters stopt. Om die vervolgens mee te bakken. Echt wereldwijd bekend of populair is het nooit geworden.

Oesters & Steak

De combinatie oesters en biefstuk komt wel vaker voor. De Amsterdamse chef John Halvemaan voegde in de jaren tachtig al een oestertje toe aan zijn befaamde steak tartare. En denk ook aan de traditionele Engelse Steak and Oyster Pie. Een favoriet in Londense bordelen, vanwege de toegedichte potentie verhogende eigenschappen van deze schelpdieren. In gerenommeerde restaurants bliefde men oesters toentertijd niet. Te armoedig.

Alentejana

This photo of Alpendre is courtesy of TripAdvisor

Cataplana

De combinatie van varkensvlees en venusschelpjes is bij mijn weten wel uniek. Misschien dat het in een obscure paella voorkomt, in Zuid Portugal is het heel gebruikelijk. Eerder beschreven we al vis uit de Cataplana – lokaal Marisco- waarbij het gerecht de naam van de pan overnam. Deze traditionele pan met deksels is geïnspireerd op de Marokkaanse tajines. Het is zeker niet alleen vis dat in deze koperen pan bereid wordt.

Carne de Porco a Alentejana

‘Carne de Porco a Alentejana’ is een klassieker uit de Portugese keuken. Waarbij de chef begint met marineren van varkensvlees in een mengsel van witte wijn, pimenton – gerookt paprikapoeder – , koriander, knoflook en laurierblad. In Noordelijkere delen van Portugal voegt men ook komijn toe. Het vlees wordt eerst aangebakken tot het bruin ziet. Waarna men de venusschelpjes, lokaal amêijoas genaamd, toevoegt om te stomen of koken met de deksel dicht. Dit gerecht serveert men traditioneel met gebakken aardappelblokjes – denk aan patatas bravas.

Algarve en Alentejo

Je zou het aan de hand van de naam verwachten, maar dit gerecht komt niet uit de Alentejo. Een streek met name beroemd om haar vorstelijke wijnen. Epicentrum is de zonnige kust van de Algarve. Venusschelpjes zijn tenslotte populairder in kustplaatjes. Alentejo heeft maar een havenplaats, Sines, maar staat wel bekend om haar varkens. Waaronder de porco preto ibérico – ook wel porco alentejano -, die bekender zijn onder de Spaanse naam, Pata Negra. De combinatie van die streekproducten is misschien raar op eerste gezicht, maar zeker grensverleggend lekker.