Van Hawaii. Voor wie zich afvraagt waar deze exoot vandaan gezwommen komt. Aan het einde van de wintertijd en lockdown neem ik alvast een voorschot. Het is het tijd voor zomerse en zonnige gerechten. De kans is groot dat je nog nooit van Mahi Mahi gehoord hebt. Mahi is Hawaïaans voor sterk, in de zin van krachtig. Twee keer – of reduplicatie – betekent in de oorspronkelijk taal extra sterk. Om de vis zijn zwem- en trekkracht aan te geven. De Nederlandse naam voor deze vis, die alleen in tropische wateren – zoals de Golf van Mexico, de Indische Oceaan – rondzwemt, is dolfijnvis of – goudmakreel. Maak je geen zorgen, het is geen familie van flipper. Officieel een straalvinnige. Op Curaçao kan je hem trouwens in elke supermarkt bestellen. In Nederland ligt hij bij sommige viswinkels in de diepvries.

Mahi Mahi
https://www.facebook.com/RoysRestaurant/photos/roys-signature-roasted-macadamia-nut-crusted-mahi-mahi-is-always-amazing/10155876488506013/

Macademia

De macademia is in een onze contreien een bekendere verschijning. Het duurste nootje in elke lokale notenshop. Niet alleen omdat ze van ver komen, maar ook notoir moeilijk om te kraken. Daardoor arbeidsintensief. Internationaal noemt men deze exclusieve noot ook wel Hawaii Nut. Hoewel hij daar pas in 1880 is aangeplant, gedijt hij goed op deze eilandstaat. Hawaii groeide uit tot een belangrijke producent, hoewel de laatste decennia overvleugeld door Zuid-Afrika. De oorsprong ligt nog verder weg, ‘down under‘. Waar de aboriginals de noot al eeuwenlang gretig aten en ‘bauple’ noemden. Totdat de Duits-Australische botanist Ferdinand von Mueller hem in 1857 ontdekte – of stal – en omdoopte tot Macademia nut. Ter ere van John Macadam, een lokale politicus en chemicus met Schotse roots.

Mahi Mahi met Macademiakorst

Maal Macademia noten, broodkruim of panko, zout en peper in een blender tot de noten fijn zijn. Plaats het mengsel in een kom, en visbloem in een andere. Meng wat ei met water in een derde platte kom. Haal de Mahi Mahi filet eerst door de bloem, daarna door het ei mengsel en tenslotte door het notenmengsel. Open daarna pas de fles witte wijn, anders gaat het fout. Bak de vis in een grote koekenpan met ruim – neutrale – olie in 3-4 minuten goudbruin. Serveer met een saus naar keuze – van mango salsa tot garnalenroom – en de witte wijn. Die was tenslotte toch al open.