De Verenigde Staten staat bekend als een ‘melting pot’, zeg maar mengelmoes. Dat geldt nergens meer dan bij de befaamde ‘Creole’ keuken van Louisiana. Oorspronkelijk sloeg de naam Creole niet op de Afro-Amerikaanse bevolking, zoals je bij de naam zou verwachten. Maar juist op de immigranten uit Europa, met name Fransen. Het begrip is afgeleid van het Portugese woord ‘crioulo’, waarmee men Fransen, Spanjaarden en andere Europeanen aanduidde. Later werden de Afrikaanse en ‘Native American’ invloeden zo groot, dat het een specifieke benaming voor de lokale keuken werd. De beschreven invloeden waren compleet gemengd. Waardoor men de Creole keuken ging beschouwen als de eerste – en lange tijd enige – authentieke keuken van de Verenigde Staten. De enige met eigen identiteit.
De Oeufs Sardou van Antoine’s
New Orleans of NOLA zoals iedereen het tegenwoordig lijkt te noemen, is dan ook niet alleen ’the Home of Jazz’. Het huisvest ook een aantal van de meest klassieke restaurants in de Verenigde Staten. Zoals Commander’s Palace, Arnaud’s, Brennan’s maar bovenal het chique Antoine’s – sinds 1840. Men serveert er tot op de dag van vandaag typische Creole gerechten als Trout Amandine, Shrimp Etouffee, Oysters Rockefeller en Foch. Of het onderwerp van vandaag Oeufs Sardou. Een stevig ontbijt.
Deze bereiding van ei, die in de verte wat weg heeft van Eggs Benedict, is in 1908 gecreëerd in Antoine’s ter ere van de toentertijd befaamde Franse toneelschrijver Victorien Sardou. Deze maestro was ten tijden van de uitvinding van het gerecht bezoek in New Orleans. ‘Zijn’ oeufs Sardou zijn gepocheerde eieren op een comfortabel bedje van artisjokkenbodems, ruimhartig overgoten met een fluwelen deken van Hollandaise saus. Bij Antoine’s krijg je hun ‘signature dish’ niet alleen op een warm bord uitgeserveerd, maar ook en geserveerd met spinazie a la creme en besprenkelt met blokjes uitgebakken ham en snippers zwarte truffel. Het geheel wordt begeleid door ansjovisjes en bijvoorkeur een glaasje zoete witte wijn. Luxueus, een breakfast of champions van zelf geraapte Paaseieren.