Scotch Eggs bestaan uit gekookte eieren in een laag van gehakt of de inhoud van een worst. Nadat daar een bal van is gedraaid, paneert en frituurt men het geheel. Dat lijkt een recht-toe-recht-aan snack, zoals wij die in Nederland ook wel kennen. Een vogelnestje of balletje kiekeboe is een gehaktbal dat een heel gekookt ei bevat. In Groningen zweert men bij de populaire eierbal. Deze trots van het Noorden is een soort ‘oversized’ bitterbal met, je raadt het al, een eitje in het midden. Maar de Scotch Egg heeft meer ‘pedigree’ en een interessantere ontstaansgeschiedenis dan je van zo’n balletje zou verwachten.

Whitby

Hoewel er veel verschillende verhalen zijn over het ontstaan van de Scotch Egg, is het in ieder geval duidelijk dat ze van oorsprong Engels zijn. Ze komen, ondanks de naam, zeker niet uit Schotland. Sommige bronnen beweren dat de oervorm uit de tegenwoordig vervallen havenplaats Whitby in Yorkshire komt. Daar pakte men eind 19de eeuw eieren in een vispasta en paneer. Alvorens ze te frituren. Het restaurant William J. Scott & Sons verwierf er lokale faam mee. Wat meteen een mogelijke verklaring voor de naam is.

Scotch Eggs

Londen

Volgens andere bronnen verwijst de naam naar ‘scotching’. Een bereidingswijze waarbij men ansjovis en gehakt mengt. Of naar ‘Scorched Eggs’ aangezien ze boven open vuur bereid werden. Ook zou Schotland de belangrijkste leverancier van eieren aan Engeland zijn. Met name de inwoners van Londen zouden een groot liefhebber van die eieren zijn. Leden van de aldaar gestationeerde Scotch Guard zouden verslaafd zijn geworden aan snacks met eieren. Wat ook weer een bijna dubbele verklaring voor de naam kan zijn.

Fortnum & Mason

Het meest geaccepteerde verhaal over de oorsprong van het Scotch Egg wijst verrassend genoeg naar het chique warenhuis Fortnum & Mason als uitvinder. Alleen ontbreken de documenten omdat te staven. Al in 1738 zou dit Londense icoon het Scotch Egg op de markt hebben gezet als een ‘travel snack‘ dat zowel warm ter plekke als koud op reis gegeten kon worden. Die dubbele kwaliteit zou het later de populairste snack voor picknicks en aan de bar maken. Ze staan kant-en-klaar te koop in supermarkten, cornershops en benzinestations. Hoe populair die ‘Scotch Eggs’ nog zijn, blijkt wel uit de eindeloze reeks van namen waaronder ze bekend zijn. Zoals ‘savoury eggs’, ‘picnic eggs’, ‘party eggs’, ‘snack eggs’ en ‘egg bites’.