Smaken verschillen, maar persoonlijk rangschik ik de Marokkaanse keuken onder de fijnste eetculturen van de wereld. Het ruime gebruik van kruiden, de vermenging van structuren en de subtiele combinaties van zoet en zout, het maakt deze keuken tot een uniek en exotisch avontuur. Dat het ook nog een keer reuze gezond is, vormt een niet onbelangrijke bonus. Gelukkig sta ik niet alleen in mijn voorkeur. De Noord-Afrikaanse keuken heeft een flinke stempel op het Mediterrane eten gedrukt. Van de Algarve en Andalusië tot aan Sicilië vind je Arabische invloeden in het eten terug.

Bastilla

Hoewel er niets geheim is aan Bastilla heeft het meer schuilnamen dan Ridouan T. Zo staat het ook wel bekend als B’stila, bisteeya, pasilla of zelfs pastilla. De namen zijn afgeleid van de Spaanse naam voor pasteien, die ook pastilla worden genoemd. Het is dan ook de Marokkaanse variant op een pastei, waarvan je de verwaterde kleine versie bij de Marokkaanse bakker kunt kopen. Maar geloof me dat is niet de ‘real deal’.

Bastilla
Bron: /www.moroccoworldnews.com

Voor Feesten en Partijen

Het origineel is sowieso een grote pastei die men in Marokko met name op feestdagen serveert. Het is wat men in Franstalige landen een ‘plat complet’ noemt. Een maaltijd op zichzelf. Voor het deeg gebruikt men flinterdun warqua, in het buitenland beter bekend als brickdeeg. Tegenwoordig bevat de vulling vaak kip, maar origineel was dat duif. Het gevogelte mixt men onder andere met een schijnbaar eclectische mengsel van ‘smen’ (gefermenteerde boter), ei, saffraan, amandelen, bloesemwater en kaneel. Het resultaat is een verrassende combinatie van hartig en zoet. Zoals ze alleen in Marokko kennen.

Zoals gezegd serveert men bastilla met name bij speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld huwelijken of vakanties. Het is dan ook echt even uitpakken. De bereiding kost al snel een dag of drie. Er zijn ook varianten met lamsgehakt of vis, maar een gedetailleerd recept zal ik je besparen. Dat heeft weinig zin. Een korte vakantie naar Marokko is eenvoudiger.