Wanneer het leven aan het Italiaanse hof hem allemaal een beetje te veel werd, vluchtte kroonprins Vittorio Emanuele II naar het kleine dorpje Moncalvo in zijn geliefde Piëmont. Hij ging jagen met zijn vrienden, flikflooide wat met zijn maîtresse en at bovenal ‘Gran Bollito Misto Piemontese’.

https://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g194712-d1901278-i128637938-Locanda_Rossignoli_1913-Casale_Monferrato_Province_of_Alessandria_Piedmo.html

Veel van alles

Bollito Misto, wat letterlijk gekookt mengsel betekend, is een stevige boerenstoofschotel. Er is geen vast recept, maar Bollito bestaat altijd uit veel soorten vlees. Het bevat in ieder geval een hele kip en klapstuk (in goed Nederlands runderborst), wat je tegenwoordig ‘brisket’ noemt. Vast ingrediënt is verder ‘cotechino’, een erg vette verse worst die men in heel Italië op Oudejaarsavond (met linzen) eet omdat het fortuin in het nieuwe jaar zou brengen. Voor de vorm voegt men nog wat groente aan de Bollito toe. Alle gekookte vleeswaren serveert men gesneden met ‘salsa verde’ en ‘mostarda’. Dat laatste is een wonderlijke saus van ingelegd fruit en mosterdsiroop. Al met al toch een koningsmaal. Zeker met een mooie Barolo.