Ik weet dat het een beetje raar klinkt. Misschien zelfs wel enigszins onappetijtelijk. Desondanks zijn ‘Breakfast Tacos’  de laatste jaren een grote hit in de VS. En als je er een beetje over nadenkt is het een logischer ontbijt dan een Full English Breakfast. Vervang de Taco door toast en je visualiseert direct een stevig maar redelijk normaal ontbijtje. Alle voedingsdeskundigen benadrukken tenslotte het belang van de eerste maaltijd van de dag. En avocado’s kunnen veel mensen de hele dag wel eten.

Taco-gekke Texanen

Het is niet meer logisch dat deze trend ontstond in Austin, het culinaire en Tex-Mex epicentrum van Texas. Taco-gekke Texanen begonnen ter plekke ’s ochtends vroeg al om hun favoriete gerecht te zeuren. De lokale horeca paste hun beleg en assortiment er enigszins op aan. Klanten kunnen zelf uit toppings als roerei, aardappel, lokale Monterey Jack kaas, bacon, ham, worst en (refried) bonen kiezen. Avocado en dungesneden radijsje zijn tegenwoordig de onvermijdelijke garnering.

Breakfast Tacos van Veracruz All Natural

De meest populaire ontbijttaco is waarschijnlijk de Migas. Wat kruimels betekent. Deze Taco is dan ook belegd met chorizo, roerei en snippers van opgebakken dag oude taco chips. Het geheel wordt gegarneerd met pico de gallo. Dat laatste, letterlijk vertaald hanensnavel.  bevat geen kip, maar is een mengsel van fijngesneden tomaat, witte ui en groene paprika, aangemaakt met limoensap en jalopena pepers. Een traditionele favoriet in Mexico en de rest van Latijns-Amerika. Austinites halen hun Migas bij voorkeur bij Veracruz All Natural. Oorspronkelijk een schamele foodtruck (1704 East Cesar Chavez) van de zussen Reyna en Maritza Vazquez met roots in de gelijknamige stad in Mexico. Inmiddels zijn hun prijswinnende biologische taco’s in vier filialen verkrijgbaar en verwierven nationale bekendheid in de Verenigde Staten.

Breakfast Taco

This photo of Veracruz All Natural is courtesy of TripAdvisor