Brazilië heeft zijn heel eigen stijl van BBQ-en ontwikkeld, in het Portugees heet het ‘churrasco’ (spreek uit als sjoehaskoe). De oorsprong van deze methode ligt in het zuiden van Brazilië, dicht bij de grens met Argentinië. De bewoners van deze regio worden door andere Brazilianen steevast ‘Gauchos’ genoemd, naar de Argentijnse cowboys van de pampa’s.

Churrasco

Oorspronkelijk was de Braziliaanse manier van grillen dan ook vergelijkbaar met de Argentijnse ‘Asado’. Grote stukken vlees werden aan enorme spiesen, met de maat van zwaarden, langs een open vuur gegrild. Langzamerhand kreeg Brazilië echter zijn eigen stijl. Brazilianen ontwikkelden een voorkeur voor ander soorten rundvlees, zoals de bekende ‘picanha’ (staartstuk of tapa de cuadril in het Spaans), die veel minder gangbaar is in andere Zuid-Amerikaanse staten. Bovendien vercommercialiseerden de Brazilianen deze manier van grillen.

churrasco
bron: www.tripadvisor.ca

Churrascaria

Uit simpele wegrestaurants ontstonden grote luxueuze ‘Churrascarias’ (grillrestaurant) met hun eigen all-you-can-eat formule, ‘Rodizio’ genaamd. Talloze obers (passador) lopen met grote spiesen door het restaurant en snijden de buitenkant van grote stukken vlees af met exotische namen als Fraldinha (bavette-achtig) of Alcatra (lendenbiefstuk). De gasten kunnen doormiddel van een simpele fiche aangeven of ze nog door wil eten, de groene kant betekent ja, de rode betekent pauze.

Faam in de VS

Deze manier van serveren, is ontstaan doordat een ober, lang geleden in restaurant Churrascaria Matias een spies bij de verkeerde tafel afleverde. De tafel kreeg als beloning voor hun eerlijkheid een plakje van het vlees. Dat bleek een schot in de roos en startte per ongeluk een nieuwe manier van grillen. De meest succesvolle keten is inmiddels Fogo de Chao (kampvuur) waarvan de bediening in wat oubollige ‘gaucho’ outfit rondloopt. Desalniettemin is het een serieuze zaak met zo’n 50 vestigingen en inmiddels vaste grond in de VS onder de voeten. In de VS zijn Churrascarias met een kleine 100 restaurants inmiddels een fenomeen en staan bekend als Meat-Eater’s Mecca’s en ‘temples of meat’. Fogo de Chao is onlangs in Amerikaanse handen overgegaan voor 400 miljoen dollar. Tegenwoordig is alles groot aan deze grillrestaurants.