Wanneer je er over nadenkt, zijn er best veel gerechten die vernoemd zijn naar de pot of pan waarin ze bereid zijn. Zo kwam ik al snel op Paella, dat zijn naam dankt aan de ‘Panella’ waar het in bereid is. Of de daubiere, de aardewerken pot waarmee men boeuf en daube, de stoofschotel van Zuid Frankrijk maakt. De Tajine is de pot met deksel, waarin men een keur van heerlijk Marokkaanse gerechten kan bereiden. Het is ook de inspiratiebron voor de visschotel van vandaag. De Arabieren namen hun kookgerei mee naar de Algarve. De tajine en haar deksel brachten de lokale bevolking op het idee van de cataplana. Het makkelijk te raden. Een cataplana is zowel een koperen pan met een deksel van dezelfde grootte er aan vast, als de gelijknamige stoofschotel die men er in bereid.

Cataplana

Deze foto van Porto Santa Maria is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Cataplana

Cataplana is niet echt een gerecht met een vast recept. Het is een zonnige mix van kruiden, groenten en (altijd) vis en schaaldieren. Door tijdens het koken de deksel op de pan te zetten, blijven de smaken en voedingstoffen beter bewaard. Bovendien blijft het gerecht lekker sappig. De deksel vangt tenslotte alle condens op. Bijkomende voordeel is de stijlvolle presentatie. Wanneer de deksel op tafel wordt geopend lijkt het wel of een ouwerwetse cloche wordt verwijderd. De geuren komen je toegemoet. Als je op vakantie bent in de Algarve, is het raadzaam om het stadje Loule te bezoeken. Het staat bekend op zijn koperslagers. Een aluminium exemplaar is om gezondheidsredenen niet aan te raden. Koper is aan te bevelen.

Waan je in de Algarve

De bekendste versie van een cataplana gerecht bevat venusschelpjes – amêijoas. Ook combinaties van bacalhao, garnalen en zelfs chorizo komen vaak voor. Die kunnen lekker samen stomen in witte wijn, olijfolie, knoflook, tomaten en alle beschikbare kruiden als peterselie, koriander en gerookt paprikapoeder – pimenton. Laat je fantasie de vrije loop, alles wat je in deze pan bereid, is tenslotte een officiele cataplana. Serveren met flatbread en het restant van de wijn. Bijvoorkeur buiten op een mooie zomeravond.