Vandaag de wereldreiziger uit de culinaire wereld, Frango Piri Piri (ook wel als Peri Peri bekend). De reisavonturen van dit populaire gerecht blijken al uit de naam. Frango is Portugees voor kip, Piri Piri Swahili voor rode pepers. Portugese zeelieden namen deze pepers mee uit de ‘Americas’ en introduceerden ze in de Afrikaanse kolonie Mozambique. Ter plaatse gebruikte de lokale bevolking het als basis van de marinade voor hun kip. Er is geen vast recept. Veelal bevat de marinade olijfolie, paprikapoeder, knoflook en laurier. En, niet onbelangrijk, de kip moet men boven houtskool roosteren.

Nationaal gerecht van Portugal

Uiteindelijk roofde kolonisator Portugal, naast alle andere natuurlijke schatten, ook de receptuur mee. Frango Piri Piri groeide uit tot het nationale gerecht van Portugal. Het is vooral populair in de Algarve, met name rond de plaatsjes Monchique en Guia, in de buurt van het bekendere Albufeira. Het is dan ook heerlijk onbezorgd vakantie-eten, lekker met patat en een ijskoud biertje.


Deze foto van Ramires is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Bonjardim, Rei dos Frangos

In hoofdstad Lissabon is Restaurant Bonjardim (bijnaam Rei dos Frangos) zonder discussie de bekendste leverancier van geroosterde kip. Dit drukbezochte instituut zit met twee zaken weggestopt in een smalle zijstraat (Traversa de Santo Antão 11) van het bekende plein Restauradores. Officieel levert Bomjardin Frango Assado (geroosterde kip), aangezien de kip niet met de peper gemarineerd wordt. Elke vers geroosterde bestelling komt echter met een klein potje en kwastje met Piri Piri marinade. Hoewel drukbezocht door toeristen is dit zeker geen ‘tourist trap’. Niet alleen staat de kwaliteit buiten kijf, zowel de prijzen (€6,80 voor een halve kip) als de vriendelijke obers zijn bijna vooroorlogs.

Bonjardim

Deze foto van Bonjardim is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Nando’s Piri Piri

Inmiddels is Piri Piri niet alleen maar populair in Portugal. Onder invloed van het toerisme in de Algarve is ook een favoriet in het Verenigd Koninkrijk. Sterker nog, in het Verenigd Koninkrijk zien ze de kip van nando’s als een geannexeerd Nationaal gerecht. Net als de van oorsprong Indiase Chicken Tikka Masala. Deze eenvoudige kip heeft er zelfs een eigen fastfood keten Nando’s (die vreemd genoeg oorspronlijk uit Zuid-Afrika komt). Compleet met Portugese haan in het logo. Hun ‘signature’ Piri Piri saus staat trouwens gewoon te koop bij onze nationale blauwe grootgrutter.