Amerikanen zijn dol op ‘hun’ Fried Chicken. Dubbelop eigenlijk, ze zien het als Soul Food én Southern Cuisine. Gefrituurde kip is bijna net zo populair als de hamburger en het heeft dan ook een eigen onvermijdelijke fastfoodketen, de Kentucky Fried Chicken uiteraard. Er zijn door de loop van de jaren tal van varianten ontstaan, van Buffalo wings tot de retro-hippe Nashville hot Chicken. Het is daarom opmerkelijk om de bekende culinaire recensent van de LA Times Jonathan Gould te horen verklaren dat zijn favoriet van alle Fried Chicken wereldwijd de Indonesische ‘Ayam Goreng’ is. Wij zijn er mee opgegroeid.

Ayam Goreng
Bron: www.mykeluarga.comh

Bij nader inzien is het ook weer niet zo heel raar. LA heeft een behoorlijke grote Indonesische gemeenschap – denk aan wijlen Eddie van Halen – , die zich al na de onafhankelijkheid van de archipel in de stad vestigden. Het is de enige Amerikaanse stad met een ruime keuze uit Indonesische restaurants. Cultfiguur en ‘Renaissance man’ Gould gold (overleden in 2018) bovendien als de culinaire archeoloog van de diverse eetculturen en ‘strip malls’ van deze uitgestrekte metropool. – Wil je meer weten, kijk daarover SVP de inspirerende documentaire ‘City of Gould’ –

Ayam Goreng

Gelukkig legt Jonathan Gould ook uit waarom Ayam Goreng zo goed is. In Indonesië wordt de kip eerst gestoomd in water en een kruidenmengsel, de bekende boemboe, voordat het in de hete olie gaat. Die bereidingswijze zorgt niet alleen voor een smaakinjectie, maar ook dat de kip mals blijft en een krokant korstje krijgt. Door met de boemboes te variëren, is er bovendien een eindeloze lijst van  smaken en versies beschikbaar. De bekendste is waarschijnlijk Ayam Goreng Kuning, dat door de toevoeging van kurkuma (geelwortel) zijn kenmerkende gele kleur krijgt. Andere varianten zijn serundeng (met kokosschaafsel) en cirebon (met kemirinootjes).

Eigen Fastfoodketen

Ook Indonesië heeft inmiddels haar eigen fastfoodketen voor Ayam Goreng, Mbok Berek. Ik twijfel er niet aan dat deze superieur is aan KFC. Maar ik ben blij dat ik gewoon naar de toko kan lopen. Voor een ambachtelijk gefrituurd kippetje, de mooie Ayam Goreng. Den Haag blijft tenslotte de weduwe van Indie.