Hainanese Chicken Rice

Zoals de naam al aangeeft, ligt de oorsprong van dit gerecht in de Zuidelijke Chinese provincie Hainan. Dit eenvoudige kippengerecht groeide echter uit tot het nationale gerecht van het welvarende stadstaatje Singapore, waar het door Chinese immigranten werd geïntroduceerd.

Populair in Singapore

In Singapore wordt dit gerecht nog immer op de oorspronkelijke Hainanese manier bereid. De hele kip wordt langzaam gepocheerd in water van tegen de honderd graden. Nadat het kookvocht is afgeroomd, wordt de vettige bouillon gebruikt om de rijst in te koken, na toevoeging van gember, knoflook en pandang. Voor het best resultaat raden Chinezen wat oudere, grote kippen aan. Die geven meer vet af. Het eindresultaat is een geurig rijstgerecht, dat ‘oily rice’ wordt genoemd. De gepocheerde kip wordt ernaast geserveerd. Bij een modernere versie gebruiken chefs kleinere kippen, die direct na het koken in een ijsbad zijn gekoeld. Het vel krijgt daardoor een zachte, geleiachtige structuur. Deze variant staat in Singapore ook als ‘white chicken’ bekend.

Doorbraak dankzij  een ´hawker´

De bekendheid van de Singaporese keuken en haar ‘chicken rice’ eind 2016 een onverwachte boost toen het uiterst populaire ‘Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle’ van (de Maleise) Chef Chan Hon Meng een onverwachte Michelin ster kreeg. Het is daarmee het eerste stalletje wereldwijd dat deze eer ten beurt viel. Ondanks dat Chan immens populair is, getuige de eeuwig rij, was die uitverkiezing uniek en onverwachtvoor een ‘hawker’ dat gerechten van twee Euro verkoopt.

 

Hainanese

This photo of Tian Tian Hainanese Chicken Rice is courtesy of TripAdvisor