Wanneer je in het zuiden van de Verenigde Staten een Biscuit bij je eten bestelt, krijg je geen kaakje van verkade. Dat is een ‘cookie’ of een ‘cracker’. Een biscuit (spreek uit Bizkwit) is een met boter en karnemelk bereid broodje. Ter plekke noemen ze het ‘Quick Bread’ wat waarschijnlijk verwijst naar het ontbreken van de benodigde tijd om te rijzen. Biscuits bevatten geen gist, maar slechts een beetje bakpoeder. De bakpoeder reageert met de karnemelk, waardoor wat gas (CO2) ontstaat. Dat maakt de biscuit luchtig en vlokkerig. Ze zijn met name populair samen met ‘Gravy’ (dikke vleesjus).

Buttermilk Chicken

Bron: www.kitchenbowl.com (met volledig recept)

Buttermilk Fried Chicken

Karnemelk (Buttermilk in het Engels) is sowieso een onverwacht, maar vaak toegepast ingrediënt in de populaire Southern Cuisine sinds het in de jaren ’20 door migranten werd geïntroduceerd. Zo wordt het van oudsher gebruikt om kip in te marineren. Het zuur uit de karnemelk maakt niet alleen de kip zacht, het voegt ook vocht toe aan het zachte kippenvlees. Bovendien helpt het de toegevoegde kruiden dieper in het vlees door te laten dringen. Meestal wordt de kip in de VS daarna gebloemd en gefrituurd. Er zijn echter ook recepten voor bereiding in de oven.

Marcus Samuelsson

In het filmpje zien we TV-Chef Marcus Samuelsson zijn eigen versie van buttermilk fried chicken. Samuelsson bestiert o.a The Red Rooster Harlem, waarin hij zijn kijk op Southern Cuisine in New York introduceerde. In zijn bereiding van Buttermilk chicken voegt hij het kruidenmengsel Berbere (o.a. chili, fenegriek, koriander, kardemom, nootmuskaat en gember) uit zijn geboorteland Ethiopië toe. Die zijn uiteraard eenvoudig te vervangen door kruiden van eigen smaak. Samuelson is sowieso een wereldburger en zijn geschiedenis is een verhaal op zich. Op jonge leeftijd werd hij geadopteerd door Zweedse ouders en kreeg zijn huidige naam. Later emigreerde hij van Goteborg naar de Verenigde Staten, waar hij inmiddels al een beroemde chef was. Met zijn serie ‘no passport required’ (over de keukens van immigranten) en vele andere TV-verschijnen, wordt hij gezien als een potentiële opvolger van Anthony Bourdain.