Kansas City, Missouri, is in de VS een erkende BBQ hotspot die, het moet gezegd, wel enigszins in de schaduw van Central Texas staat. Hier geen dry Rub, als in Texas. In Kansas City ‘It’s all about the Sauce’. BBQ saus op basis van Ketchup is volgens de overlevering in deze stad ontstaan. Zoet, heet e enigszins rokerige  zoals wij die in Europa tegenwoordig ook wel kennen. Het wordt overdadig gebruikt bij bijvoorbeeld spare ribs. Die gaan dan ook als ‘sticky ribs’ door het leven gaan.

Arthur Bryant’s

Kansas City dankt zijn bekendheid met name aan restaurant Arthur Bryant’s (sinds 1940, 1727 Brooklyn KC). In 1974 verklaarde de Playboy, ongehinderd door enige kennis en met een de gebruikelijke Amerikaanse overdrijving, deze eenvoudige grilgelegenheid tot beste restaurant. Niet alleen van de Verenigde Staten, maar direct van de wereld. Alsof er geen Frankrijk of Paul Bocuse bestonden. Tegenwoordig heet dat fake news. Desalniettemin maakte deze nonsens van Arthur Bryant’s een nationaal instituut dat tot de dag van vandaag talloze beroemdheden tot hun klantenkring maag rekenen. Van president Truman tot Harrison Ford.

Burnt Ends

Ook in Kansas City is Brisket een gewaardeerde favoriet. Hier overgieten de pitmasters dit borststuk gedurende het grillen met verdunde BBQ saus. De vettere uiteinden (Fatty Ends) van de Brisket worden in andere streken vaak niet gebruikt. In Kansas City zijn ze echter een specialiteit. Men rookt ze  extra lang in de Smoker en bakt ze als het ware uit. Deze zogenaamde Burnt Ends snijdt men in blokjes en de talloze grillrestaurants serveren ze op een broodje of slagerspapier. Uiteraard met de onvermijdelijke BBQ saus. In de VS zijn ze niet bang voor een verschroeid randje, ze noemen het ‘bark’ or ‘char’.

 

This photo of Arthur Bryant’s BBQ is courtesy of TripAdvisor