De Mint Julep is zo’n cocktail die nauw verweven is met de locatie waar hij ontstaan is. Deze cocktail wordt traditioneel gemaakt met Bourbon, de whiskeyvariant die alleen in Kentucky gemaakt wordt. Bovendien is de Julep het officiële drankje van de chique Kentucky Derby. Die verbintenis zou ingegeven zijn, doordat het op de eerste zaterdag van mei, Derby Day, al te heet is om op de racetrack van Churchill Downs ‘straight’ bourbon te drinken. Jaarlijks worden er ruim 120.000 juleps geschonken. Je zou bijna gaan denken dat het publiek niet voor de paardenrennen komt.

Southern Belles

Bourbon, suikerwater, (gecrushed) ijs en munt, meer bevat deze cocktail niet. Toch wordt deze cocktail altijd al als een elitedrankje beschouwd. In de 18de eeuw was dan ook niet alleen de Bourbon duur, maar ook de geprefereerde ‘spearmint’. Zelfs ijs was in de zomermaanden moeilijk verkrijgbaar. Bovendien wordt deze cocktail traditioneel in een zilveren beker geserveerd om hem extra koel te houden tijdens warme dagen.

Oorsprong

De eerste Juleps werden al 1784 beschreven, oorspronkelijk als medicijn voor keel en maag. De naam Julep zou dan ook een verbastering zijn van het Spaanse ‘julepe’ of het nog oudere Arabische ‘golâb’ (Rozenwater). Het waren zoete vloeistoffen waarin bittere medicijnen konden worden opgelost om enigszins drinkbaar te maken. Tegenwoordig worden Juleps tot de ‘smash cocktails’ gerekend: cocktails waarbij, net als bij de bekendere Mojito, kruiden als munt worden gecrushed en opgelost om de smaken beter tot hun recht te laten komen.