Raar land, rare tijden. Precies over een week is het al weer Thanksgiving. Midden in coronatijd en een rond woekerende pandemie. Elke vierde donderdag van november is het zover, de Nationale feestdag van de Verenigde Staten. Thanksgiving zegt Europeanen wellicht niet zo veel. In het vakantie-arme Amerika is het de uitgelezen kans om met familie te dineren. Het maakt thanksgiving tot het grootste eetfestijn van de VS. Groter dan Kerst en daarmee wellicht een trieste testcase en voorbode voor onze feestdagen.

Turkey
This Photo is courtesy of tripadvisor

Thanksgiving vieren Amerikanen traditioneel met producten die van nature op dit continent voorkomen. Zo is de volledige VS, van Noord tot Zuid, de afgelopen dagen in de ban van de kalkoen. Er zijn in dit seizoen naar schatting 90.000.000 ‘Turkeys’ de klos. De kalkoenen worden vaak gepekeld en daarna gevuld met o.a. broodkruimels, sellerie, wortels en uien – zogenaamde stuffings – en vervolgens geserveerd met aardappelpuree, gegrilde seizoensgroenten en cranberrysaus.

De Pilgrims en de Plymouth Plantation

Het begon allemaal in 1621 met ‘the Pilgrims’. Deze Engelse calvinisten startten in datzelfde jaar een kolonie in Plymouth Plantation vlak bij het bekendere Cape Cod. Beide in Massachusetts. Deze Puriteinen waren Engeland ontvlucht vanwege hun religie en hadden een moeilijk eerste jaar in hun nieuwe vaderland. Ze werden gered door giften van de oorspronkelijke bevolking en een late extra oogst door een uitzonderlijke mooie nazomer. Een zogenaamde Indian Summer dus. Zo konden ze met het nodige geluk de naderende wintermaanden overleven. Dat vroeg om een feestje om iedereen te bedanken, maar deze calvinisten waren niet van die feestnummers. Ze wisten niet goed, hoe dat te organiseren.

Leidens ontzet

Gelukkig had een deel van deze ‘Pilgrims’ eerst in Leiden gewoond. Ze zochten de godsdienstvrijheid van het liberale Nederland. De seculiere maatschappij die ze aantroffen vonden ze dan weer te vrijzinnig. Wel leerden ze daar ter plekke, door Leidens ontzet, hoe je een feestje moet organiseren. Volgens de folklore is de opzet van Thanksgiving dan ook gebaseerd op dit Leidse volksfeest. Kwestie van afkijken. Diezelfde overlevering vertelt niet of bij de eerste ‘Thanksgiving’ het menu al kalkoen vermeldde. Feit is wel dat in deze streek veel wilde kalkoenen voor kwamen.