De Engelse taal kent meer dan een woord voor soep. In ieder geval twee,  Soup en Chowder. Waarbij de laatste voor een vollere en romigere soep staat. In het Nederlands laat die zich het best vertalen als maaltijdsoep. De bekendste chowder is zonder twijfel die met kokkels (en andere vis). Clam Chowder eet en bereidt men door de hele VS bereid. Twee regio’s steken er met kop en schouder boven uit.

Clam Chowder

This photo of Bistro Boudin is courtesy of TripAdvisor

De eerste recepten voor deze regionale chowder dateren al terug tot de 18de eeuw. Deze vissoep werd dan ook ge├»mporteerd door Franse en Britse ‘settlers’. De recepten vertonen bijvoorbeeld enige gelijkenis met het Schotse ‘Cullen Skink’ waarvoor schelvis wordt gebruikt. Inmiddels beschouwen de inwoners van het Noordoosten van de Verenigde Staten dit als een eigen gerecht.

New England Clam Chowder

Zo werd in Maine ooit een wetvoorstel ingediend, dat het gebruik van tomaten in chowder aan banden moest leggen. In de praktijk verbood de staat daarmee de ‘concurrerende’ Manhattan Clam chowder in de ‘Pine Tree State’. New England chowder bevat een beperkt aantal ingredi├źnten : kokkels, bouillon, aardappel, uien en selderij. Soms voegen de Mainers wortel en peterselie. Tradioneel eten Amerikaanse katholieken deze soep op vrijdag. Geserveerd tesamen met zoute, zogenaamde Oyster crackers.

Clam Chowder in a bread bowl

Wanneer je in San Francisco de Fisherman’s Wharf bezoekt, kan je er niet om heen. Ook in ’the Bay Area’, aan de compleet andere kant van de Verenigde Staten, is Clam Chowder geliefd als een regionaal gerecht . Het recept verschilt niet fundamenteel van de New England variant, de wijze waarop het geserveerd wordt wel. De soep serveert men in San Francisco zonder uitzondering in een uitgehold zuurdesem brood, een zogenaamde bread bowl.

De rest van de VS

Het grote continent kent tal van versies van clam chowder. Zo wordt in zowel Delaware als Hatteras chowder, bacon toegevoegd. Een bijzondere variant komt uit Florida, waar immigranten van het kleine Spaanse eiland Menorca de hete datil peper introduceerden. Door die toevoeging spreekt men in het Noordoosten van Florida over Minorcan clam chowder.