Garnalen, in de betekenis van scampi en gamba’s, zijn wereldwijd razend populair. Net als pekelen en garen in zuur – to pickle – trouwens. Logischerwijs levert de zoekopdracht ‘Pickled Shrimp’ in Google dan ook een plethora van resultaten op. Van Goa tot Georgia, wereldwijd gaart men garnalen in pekel of zuur. De keuze van vandaag valt op de laatste versie. Of eigenlijk die van ‘Southern Cooking’. Simpelweg omdat die er het smakelijkste uit ziet. Een mooi gerecht in een pot met een deksel. Die ter plekke – en in hipsterjargon – ‘Mason Jar’ heet. In deze potjes inleggen of -maken lijkt tegenwoordig de favoriete manier om je gerecht op Instagram te presenteren.

Pickled Shrimp

In het verleden was conserveren pure noodzaak. Om langer van je kwetsbare vangst of oogst te genieten. Zolang de verse garnalen maar volledig onder de olie, zuur en pekel staan, blijven ze een week goed. Sterker nog de eerste dagen gaat de smaak er alleen maar op vooruit.

Old Bay Seasoning

Dit recept is het meest geschikt voor medium sized garnalen. Zeg maar maatje scampi. Voor dat je ze inmaakt, moet je de schoongemaakte garnalen – vergeet het darmkanaaltje niet – blancheren in ruim water. Iets van acht kopjes waaraan je twee lepels Old Bay Seasoning – uit het klassieke gele-blauwe doosje – toegevoegd. Old bay seasoning is niet authentiek in Southern Kitching, maar komt van oorspronkelijk uit Baltimore, waar het een essentieel ingredient van de fameuze Maryland Crab Cakes is. Tegenwoordig is het populair in de hele Verenigde staten en wereldwijd verkrijgbaar. Old Bay is een pittig specerijenmengsel met een lange ingredientenlijst. Het bevat onder andere laurierblad, selderijzout, mosterd-, gember-, paprikapoeder, witte en zwarte peper, nootmuskaat. kardemom, kruidnagel, chilivlokken, foelie en nootmuskaat.

Pickled Shrimp

Na het blancheren – wat dit gerecht technisch een escabeche en geen ceviche maakt – gaan we de garnalen inleggen. Eerst maak je een mengsel van olijfolie, limoensap, gemalen selleriezaad en allspice. Meng de garnalen, samen met zeezout, chili vlokken, en knoflook door de dressing. Stop de eerste garnalen in een pot, vul aan met wat gesneden ui, rood of wit om het even. Voeg dressing, laurierblad en limoen- of citroensap toe. Herhaal het proces tot de pot vol is. Vul eventueel meerdere potten, bewaar ze minimaal 1 nacht in de koelkast. Serveer ze als appetizer of bij een salade. Leg je oude Ray Charles plaat op de Pick-up en droom weg.