De hele wereld zoekt in Laboratoria naar de beste vleesvervangers. Knappe knoppen steken al hun tijd en kennis in de beste imitaties van vlees. Ze hebben nu al plantaardige hamburgers ontwikkeld, die ‘bloeden’ als je ze aansnijdt. Marketing experts plakken er de mooiste namen op, resultaat van maanden brainstormen. Knap werk, een miljardenindustrie. Maar toch, geef mij portie maar aan fikkie. Letterlijk, gooi maar in de hondenbak. Als je echte vervangers van vlees wilt vinden kun je beter in het bos zoeken.

Truffels

Paddenstoelen, zwammen en schimmels komen, zonder hun best te doen, het dichtst bij de beleving van vlees. Ze zijn in ieder geval heerlijk en kunnen mijn behoefte aan vlees vaak prima ondervangen. Denk maar aan eekhoorntjesbrood, ook bekend als porcini. Of de exclusieve truffel, met een ongeëvenaarde aardse smaak. Maar er is meer, we zijn nog lang niet uitgezocht.

By voir ci-dessous / see below – Self-photographed, CC BY 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1517795

Neem nu de Laetiporus sulphureus een prachtige oranje paddenstoel, opgebouwd uit laagjes of schijven. Deze schimmel parasiteert op wilgen, populieren en eikenbomen. In Europa en Noord-Amerika. Kroaten beschouwen het een delicatesse. Die men, in de beboste binnenlanden, foerageert en bevroren verspreid over het hele land. Hij heet onuitspreekbaar ‘vrbovača’, wat wilg betekent. Naar de boom waar je hem lokaal het meest op aantreft.

Chicken of the Woods

In Engelstalige landen heet deze lekkernij chicken of the woods. Zo vlezig smaakt hij, na in de boter gebakken of zelfs gefrituurd te zijn. Romige sauzen zouden goed begeleiders zijn. Wat door de naam niet echt als een verrassing komt. Andere herkennen er, kreeft of krab in. Daardoor komt zelfs sporadische de naam ‘crab of the woods’ voor. Waarschijnlijk mede geholpen door de kleur. In Nederland heet hij zwavelzwam, een minder aantrekkelijk naam. Oudere exemplaren zouden, volgens de Nederlandse autoriteiten, een allergische reactie veroorzaken. Plukken en eten zijn daarom verboden. Inmiddels ben ik zo benieuwd naar de smaak van deze schimmel, dat Ik ga uitzoeken waar hij in Nederland te krijgen is. Dan ga ik hem proeven en verzin ik een smakelijkere Nederlandse naam. Als jullie niets meer van mij horen, dan is alleen het eerste deel van mijn onderneming geslaagd.