Ik kwam op het internet weer een nieuwe steak tegen. De sierra steak is een klein biefstukje uit de chuck of voorschouder van het rund. Hij wordt gesneden uit een kleine spier, de splenius. Al met al weegt het stukje ruim een pond, schoon aan de haak. Kenners vergelijken de Sierra Steak in veel opzichten met de Flank Steak, die wij als bavette kennen. Hoewel deze steaks uit een heel ander deel van de koe komen, zijn de gelijkenissen opvallend. Beide zijn plat en hebben een grove structuur. Je moet ze beide niet alleen goed schoonmaken, ze zijn alleen geschikt om hard en te kort te grillen of te bakken. Je eet deze steaks bijvoorkeur black ‘n blue, zoals Amerikanen zeggen. Anders zit je letterlijk met een taaie lap. Kenners roemen daarentegen wel de rijke ’beefy’ smaak van beide biefstukken.

Sierra Steak
https://www.yelp.com/biz_photos/bazaar-meat-by-josé-andrés-las-vegas?select=XNbHQY35DOzxgFB61ghzBA

Nieuw, na onderzoek

De sierra steak is geen authentieke cut, met een lange en rijke geschiedenis. Het is eenvoudig weg het resultaat van commercieel onderzoek van de vleesindustrie. Aan het begin van deze eeuw trok de belangenorganisatie van vleesleveranciers 1,5 miljard dollar voor haar zoektocht naar nieuw te vermarkten steaks. Deze nieuwe steaks, zoals ook de eerder beschreven denver steak, brengen in deze vorm meer op dan als ze in de gehaktmolen tot hamburgers worden vermalen. Of als goedkoop stoofvlees verkocht worden. Een koe kan je tenslotte slechts 1 keer slachten, opdelen en verkopen. Zo is zelfs een klein biefstukje ‘big business’.

Wat is Sierra Steak?

Zowel de Denver, als de Sierra steak zijn trouwens onderdeel van de ‘chuck underblade’. Aangezien Denver steak in korte tijd een favoriet van mij is geworden en bavette dat al was, zal ik de eerste de beste Sierra Steak die ik tegen kom aangeschaffen. Om het even gebakken of rauw.

Sierra Steak
The Spruce / Catherine Song.