Delmonico’s (voorheen South Williams street) in Lower Manhattan was in het begin van de 20ste eeuw het bekendste en meest luxueuze restaurant van New York. Veel innovaties voor de Amerikaanse markt worden aan dit eetpaleis toegeschreven. Zo konden New Yorkers bij Delmonico’s voor het eerst ‘a la carte’ bestellen en had het als eerste restaurant in de nieuwe wereld een aparte wijnkaart. Ook veel klassieke Amerikaanse gerechten zoals Chicken a La King, Delmonico’s steak en zelfs Egg Benedict zijn, al dan niet terecht, aan de keuken van Delmonico’s toe geschreven.

Lobster Wenberg

Zeker is dat de klassieke ‘Lobster Newberg’ hier voor het eerste bereid werd. Stamgast Ben Wenberg, geen chef maar een kapitein op de grote vaart, demonstreerde vol trots zijn variant op ‘Lobster Thermidor’. Een bereiding met Cognac, Sherry, eieren, room en een vleugje cayenne peper. Manager Charles Delmonico was onder de indruk en Chef Charles Ranhofer perfectioneerde het gerecht. Uiteraard kwam het, vernoemd naar de inspirator, als ‘Lobster Wenberg’ op de kaart. Eind goed, al goed.

Lobster Newburg

This photo of Lobster Pot is courtesy of TripAdvisor

Wenberg wordt Newberg

Maar er zit nog een twist, een onverwachte ontknoping, aan dit verhaal. Charles Delmonico en Ben Wenberg raakten gebrouilleerd. De kreeft verdween van  het menu. Onder druk van de vaste klanten, die deze bestseller bleven bestellen, herintroduceerde Delmonico’s het gerecht. Maar wel, een beetje flauw, onder het anagram Lobster Newberg (later vaak verbasterd tot Lobster Newburg). Zo raakte Ben Wenberg in de vergetelheid, maar leeft zijn creatie onder een alias, of beter artiestennaam, verder. Tot op de dag van vandaag is het een populair gerecht in de Verenigde Staten.