Vandaag eens een eenvoudig gerecht dat nu eens niet van nederige afkomst is. Integendeel, de Waldorf Salad is vernoemd naar het poepchique Waldorf Astoria. Het meest gerenommeerde hotel van New York. Oorspronkelijk was het geen eens een salade, maar een appetizer of een soort amuse bouche van appels, sellerie, druiven en mayonaise. Geserveerd op blaadjes sla. Het kreeg nog enige allure doordat zowel de appels als de druif groen horen te zijn.

Waldorf

This photo of Stones Corner Hotel is courtesy of TripAdvisor

Waldorf Salad

Deze salade werd voor het eerst geserveerd tijden een liefdadigheidsbal op 4 maart 1896. Ter ere van het St Mary’s kinderziekenhuis. Hoewel niet 100% zeker, schrijft iedereen deze salade toe aan Oscar Tschirky, de Maitre d’Hotel en een legendarische naam in de hotel wereld. Hoewel geen kok, is hij ook mede verantwoordelijk voor een andere klassieker, de onvolprezen Eggs Benedict.

Oscar of the Waldorf

Tchirky claimde de waldorf salad in hetzelfde jaar nog in zijn vermaarde ’The Cookbook by Oscar of the Waldorf’. Opvallend is dat bij dit oerrecept de zo kenmerkende walnoten nog ontbreken. Pas in 1928 verschijnt een eerste recept met noten. Een toevoeging die tot op de dag van vandaag gebruikelijk is.

Fawlty Towers, een ander hotel

Naast dat het een smakelijk salade met een rijke geschiedenis is, dankt het zijn populariteit, vreemd genoeg ook aan een sitcom. In een legendarische aflevering van Fawlty Towers weigert Basil, gespeeld door John Cleese aan een chagrijnige Amerikaanse gast toe te geven dat hij niet weet wat een waldorf salad is. En spreekt de legendarische woorden: ‘I think we are just out of waldorfs’. Mede omdat deze BBC serie tot het canon van de wereldwijde humor behoort, is deze salade voorgoed behoed voor de vergetelheid.