In Engeland leren ze het gewoon bij geschiedenis op school. De sandwich is vernoemd naar Johnny Montagu, de 4de graaf van Sandwich. Montagu, een notoire gokker, ging zo op in een partijtje kaarten, dat hij zijn kok vroeg om de maaltijd tussen twee sneetjes brood te serveren. Zodat hij door kon spelen en de tafel niet hoefde te verlaten. De sandwich was geboren. Dat van die hele maaltijd nemen Amerikanen wel erg letterlijk. Aan de overzijde van de oceaan verzonnen zij gestapelde broodjes als de Big Mac en Club Sandwich. De Joodse Deli’s van New York hebben hun eigen specialiteiten, waaronder mijn persoonlijke favoriet de Reuben Sandwich, een succesnummer sinds het begin van de 20ste eeuw.

Corned Beef

De Rueben is (vaak) een grilled sandwich, de Amerikaanse variant van de tosti. Zonder ham, maar dik belegd met ‘Corned Beef’.  Aan de overkant van de Atlantische oceaan, bedoelt men met Corned Beef overigens meestal niet het ingeblikte rundvlees, dat hier in de supermarkten staat. In de VS zet men daar ’tinned’ voor. Dat vleeswaar is een verwaterde en gemalen versie van het origineel. Deze ‘originele’ versie is een, met zout en kruiden, geconserveerde ‘brisket‘ (runderborst of klapstuk). Het eindproduct wordt vaak verward met de bekendere pastrami. Ze lijken veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het belangrijkste verschil is dat corned beef niet wordt gerookt, pastrami wel. Dat maakt corned beef makkelijker om thuis te maken.

Ierse oorsprong

Ook de oorsprong van Pastrami en Corned Beef zijn verschillend. Waar pastrami direct werd geïntroduceerd door Oost-Europese joden in de ‘deli’s’ van New York, is de oorsprong van Corned Beef Brits en Iers. In het Verenigd Koninkrijk staat het tegenwoordig bekend als  ‘Salt Beef’. In Amerika wordt dit vleeswaar geassocieerd met de Ierse ‘St Patricks Day’ vieringen. Gemengd met aardappelen (hash) vormt het een stevige bodem voor deze met drank doordrenkte feestdag. De Ierse immigranten deelden de arme wijken met de Joodse bevolking van NY. Zo kwam ook Corned Beef in de Joodse Deli’ s terecht.

The Reuben Sandwich

Terug naar de Reuben, deze Sandwich bevat niet alleen zuurkool, maar ook emmenthaler – Swiss Cheese – en 1000-Island dressing (in de VS ook bekend als Russian Dressing), gegrild tussen ‘Rye bread’ (wit brood met rogge). Met zijn combinatie van kaas en rundvlees vormt het een scheidslijn tussen de koosjere en gewone Deli. Arnold Reuben van de gelijknamige restaurant zou de eerste variant van broodje hebben gemaakt voor de actrice Anna Selos. Hij had al Dean Martin en Frank Sinatra sandwiches op de kaart staan, maar deze creatie noemde hij wijselijk naar zichzelf. Hij werd er landelijk beroemd door.

Reuben
@Fooddrunk

Bij een alternatieve ontstaansgeschiedenis, speelt een spelletje kaarten, niet toevallig,  een belangrijke rol. Kruidenier Reuben Kulakofsky serveerde zijn gezelschap een buffet tijdens hun wekelijkse pokersessie in het blackstone hotel Omaha. Min of meer toevallig combineerden de deelnemers de  aanwezige ingredienten tot een sandwich, die later op de menu. Sindsdien is 14 maart nog immer  Reuben Sandwich Day in Omaha.

Frenchie’s Reuben 2.0

De mooiste Reuben komt verrassend genoeg uit Frankijk. Gregory Marchand verwierf zijn ervaring en bijnaam ‘Frenchie’ in de Londense keuken van Jamie Olivier. Terug in Parijs bouwt hij sinds 2009 gestaag aan een culinair imperium in de minieme Rue de Nil. In zijn afhaalrestaurant Frenchie to Go serveert hij zijn prachtige versie van de Rueben met ingemaakte rode kool.