Musubi is meer een curiosum dan een inspirerend gerecht. Niet iets waarvoor je bij de eerste de beste gelegenheid de keuken induikt. Om je eigen versie te maken of een andere versie je eigen te maken. Musubi is een van de nationale gerechten van Hawaii. Nog immer het archetype van een tropisch eiland. De azuurblauwe lucht gevuld met palmbomen en dromen van exotica. Helaas is de keuken van Hawaii een stuk minder avontuurlijk dan je zou verwachten. De beste gerechten leunen lui op de grote Japanse invloed. Denk aan de inmiddels immens populaire Poke Bowl.

Musubi

Veel authentieke gerechten uit Hawaii zijn eerder voedzaam dan lekker. Bedoeld om te overleven. Op een eiland(engroep) heb je tenslotte ook maar een beperkte keuze aan ingrediënten. Musubi is een overduidelijke hybride van beide keukens, de Japanse en Hawaiiaanse. Waarbij de laatste bevoorraad is met Amerikaans blikvoer en gemak. Verwacht dan ook geen Japanse verfijning. Het resultaat is een weinig elegante sushi. Een lompe kruising tussen een nigiri en een maki. Gemaakt van rijst en nori (zeewier), waarbij de kostbare vis vervangen is door goedkope spam.

By Chris Hackmann – Own work, CC BY-SA 4.0,

Spam

Voor de jongere lezertjes, met spam bedoelen we in dit geval geen ongewenste mails, maar de oorspronkelijke naamgever. Spam was en is een typisch Amerikaanse vleesproduct in een blikje. Door een sketch van Monthy Python waarin een kroegbazin hysterisch gerechten met spam aanbeveelt, kreeg het in moderne digitale tijden de betekenis van ongewenst nieuws. Altijd opdringerig, te veel en ‘in your face’.

Spiced Ham

De naam Spam is oorspronkelijk ontstaan als een samentrekking van ‘spiced ham’. Wat nog te veel eer is voor vettige varkensschouder en zout. Het leek door zijn lage voedingswaarden een langzame dood aan het sterven. Een relikwie uit vervlogen tijden, eigenlijk het diapositief van een modern dieet. Tot veler verrassing, waaronder de mijne, beleeft Spam, door de Hawaiiaanse populariteit een nieuwe opleving. Producent Hormel heeft zelfs een nieuwe variant met teriyaki smaak op de markt gebracht. Speciaal geschikt voor Musubi. Er is geen vast recept. Je kunt direct een plak uit het blikje gebruiken of het eerst even bakken in een soja- of teriyaki saus. Blijft de vraag over of het ook echt eetbaar is. Op Hawaii kun je het in ieder geval overal krijgen. In restaurants, bij tankstations of kant en klaar in de supermarkt. Net als slechte Sushi.