In al zijn eenvoud kun je het geen keizerlijke salade noemen. Daar komt de naam dan ook niet vandaan. Het is ook geen verwijzing naar de Romaine sla, de stevige bindsla, waarmee het origineel gemaakt dient te worden. De naamgever is Caesar Cardini, een Amerikaanse gastheer van Italiaanse origine, die de ‘prohibition’ was ontvlucht met een hotel-restaurant net over de Mexicaanse grens in het toeristische Tijuana.
Ceasar Salad
Het is weer zo’n klassiek verhaal, over een eveneens klassiek gerecht dat ontstaat door improvisatie. Tijdens onverwacht grote drukte op de ‘4th of July’ feestdag van 1924, raakte de keuken van Cardini’s restaurant dramatisch door haar voorraden heen. Caesar verzon een list en husselde (to Toss, zeggen ze in de VS) aan de tafel van zijn hongerige gasten, met veel aplomb een salade van de schamele ingrediënten die hem restte in elkaar. Het maakt Caesar salad één van de meest eenvoudige salades die bestaat. Een originele ‘Caesar salad’ bestaat uit slechts 9 ingrediënten, inclusief dressing en de genoemde romaine sla. De overige zes zijn croutons, Parmezaanse kaas, ei, knoflook, worchestershiresaus, olijfolie en citroensap.
Internationale faam
Honger maakt blijkbaar rauwe bonen zoet. De ‘Caesar salad’ werd een ‘buzz’ en onverwachte hit. De klanten kwamen terug voor meer. Dankzij de Hollywood clientèle van zijn restaurant werd deze eenvoudige salade en haar ritueel zelfs ’the talk of the town’. Cardini was zo slim om de salade naar zich zelf te vernoemen (en niet naar één van zijn beroemde klanten) en deponeerde later de naam van zijn dressing. Tot op de dag van vandaag staan de flesjes in supermarkten over de hele wereld, ook in Nederland.
Photo by Raphael Nogueira on Unsplash
Gebrek aan ingrediënten
De officiële versie bevat in tegenstelling tot het meest gebruikte huidige recept geen ansjovis. De prettige licht ziltige smaak aan de salade kwam oorspronkelijk van de worchestershiresaus, die ansjovis bevat. Ook kip, mosterd, bacon of avocado ontbraken aan het origineel. Cardini had ze volgens de overlevering simpelweg niet meer op voorraad.