Nee, het is geen uitvinding van Taco Bell. Of een tegenhanger van Filet-o-Fish van concurrent McDonald’s. Fish Tacos zijn een authentiek Mexicaans gerecht uit het Noorden van Baja California. Met name de stad Ensenada staat bekend om haar kraampjes en eethuisjes met schelpdieren en verse vis. De Allerheiligenbaai zit traditioneel vol met corvina (ombervis of zeeraaf).  Een populaire vis in heel Zuid- en Midden Amerika.

Fish Taco
Bron: www.firstwefeast.com/eat/2014/12/essential-seafood-tacos-in-baja-with-street-gourmet-la-bill-esparza

Fish Tacos

De keuken van Baja California is sterk in opkomst.  De vestiging van verscheidene premium wijngaarden is het levende bewijs. Toch hoef je bij Fish Tacos niet al te veel verfijning te verwachten. Het hoofdbestanddeel zijn verse stukjes vis, die na door een beslag te zijn gehaald, worden gefrituurd. Net veel meer dan ‘onze’ kibbelingen of lekkerbek. De vis, vaak corvina of zeebaars, frituren lokale venters in een speciale pan. Deze ‘disca’, een soort reusachtige omgekeerde bolhoed, is de Mexicaanse equivalent van een wok. Maar dan met een rand om de hete vis op te leggen. De geprefereerde saus is eenvoudig. Een soort rudimentaire ravigotte, van mayonaise, crème fraiche, limoen en cilantro (Mexicaanse koriander). Geserveerd op een ‘soft shell’ taco en gegarneerd met kool, is het eenvoudig streetfood. Maar onovertroffen op een zomers terras met een koude corona of dos equis erbij.


This photo of Tacos Castillo Fish & Shrimp Tacos is courtesy of TripAdvisor

Ensenada’s finest

Ben je in Ensenada toe aan iets verfijnder, dan is er altijd nog La Guerrerense van Chef Sabina Bendera. Senora Bendera staat bekend om haar smaakvolle ‘seafood’ cocktails en ceviches van Pismo clam, octopus, mosselen en de onovertroffen tostada met zee-egel. Vanochtend uit de zee getrokken, dezelfde dag overgoten met haar huisgemaakte ‘salsas’. Volgens kenners is het michelin sterren niveau. Des te opmerkelijker dat Marisco La Guerrerense niet meer was dan een schamel kraampje. Alle TV shows en chefs uit de VS zijn al langs geweest om dit fenomeen vast te leggen. Haar faam was zo groot dat ze een eigen stand zou openen op de food market (pier 57 in de hudson) van wijlen Anthony Bourdain in New York. Maar dat plan ‘went south’ nog voor het overlijden van de laatste. In plaats daarvan opende ze haar eigen restaurant La Sabina. Recht tegenover haar kraampje. En dat is voor haar en ensenada misschien alleen maar beter.