Weinig gerechten zijn lekkerder dan een vers gegrilde kip van de grill. Helaas is op een standaard BBQ succes niet altijd verzekerd. Een gelijkmatige garing van een hele kip is zonder rotisseur best moeilijk. Er zijn een tweetal trucs voor een beter resultaat. Allereerst moet je de kip pletten en eventueel verzwaren met een baksteen. Als je gaat experimenteren, neem dan uiteraard wel een nieuwe en wikkel die steen in aluminium folie.

Pollo al Carbon
This photo of Pollo al Carbon is courtesy of mexkitchen.blogspot.com/

Bovendien is het handig om een ‘cool spot’ op de BBQ te creëren. Voor de BBQ-noviet, dat is een plek op rooster zonder houtskool eronder. Gaar de kip op deze plek  aan beide kanten eerst 20 minuten voor. Daarna kan je de kip om en om (beide kanten weer 20 minuten) boven direct vuur afgrillen. Hier en daar wat zwart is onontkoombaar en niet zo erg. Laat je kostelijke kip niet verkolen.

Pollo al Carbon

Een van mijn favoriete bereidingen van kip op de grill is de onovertroffen Pollo al Carbon (letterlijk vertaald ‘boven houtskool’). Een op Mexicaanse wijze gemarineerde kip, die als eerder aangegeven gevlinderd is. In Mexico heet dat ‘mariposa’, Engelstalige noemen het ‘spatchcocked’. De kip gaat zo plat mogelijk maar in zijn geheel op de BBQ. Eerste smeer je de kip in met een mengsel van onder andere sinaasappel- en limoensap, rode peper poeder (als je het krijgen kan bijvoorkeur ancho), komijn, kruidnagel, oregano, worchestershire saus, knoflook en 2 eetlepels kippenbouillon. . Ook tijdens het grillen blijf je de kip insmeren. In BBQ-jargon (ook wel stoere-mannentaal genoemd) heet dat ‘bashing’. Voor degene die volledig geïnstrueerd willen worden: dit recept neem je bijvoorkeur in met een ijskoude Margarita. Op basis van een degelijke tequila.

Was het al maar weer zo ver. Hou hoop en blijf gezond!