2019 was het jaar van de Ceviche. Geen enkel restaurant kon het zich veroorloven om dit Zuidamerikaanse gerecht niet op de kaart te zetten. Amateurkoks spraken achteloos over garen in zuur en in het buitenland schoten de cevicheria’s als paddestoelen uit de grond. Een ander tophit van de laatste jaren was zonder twijfel de avocado. Deze boter van de jungle dreigde onder de invloed, van de gezondheidshype en talloze dieetmeisjes, wereldwijd uitverkocht te raken. Eerlijk gezegd, begrijp ik het ook wel. Het zijn tenslotte ook gewoon mooie gerechten en ingrediënten. 

Ceviche in Zuid-Amerika

Nu is er toevallig een authentiek gerecht dat beide hits van verleden jaar combineerd. Waarschijnlijk is Ceviche ontelbare eeuwen geleden ontstaan in Peru. Zelfs voor de Inca-periode gaarde lokale stammen in Peru al alle soorten vis, schelpen en schaaldieren in zure vloeistof. Dat betekent niet dat dit nationale gerecht niet verder verspreid is. Langs de gehele westkust van Zuid-Amerika, van Chili tot aan Mexico komen varianten van ceviche voor.

Aguachile
Bron: www.us.kiwilimon.com

Aguachile

Sinaloa in het Noordwesten van Mexico, staat in het thuisland niet alleen bekend om het gelijknamige drugskartel (bekend van el Chapo en Narcos Mexico), maar ook om haar superieure zeevruchten en visgerechten. Het is de regio van Aguachile, een gerecht dat garnalen in een zuur en zoute vloeistof gaart. De naam verwijst naar de oorspronkelijke pekel van water en chiltepines, kleine ronde pepertjes uit de streek. Tegenwoordig combineert men limoensap met rode peper, zout, koriander en uienringen. Altijd wordt hieraan avocado toegevoegd, soms ook verse groenten, zoals komkommer en tomaten. Het gerecht wordt vaak klaargemaakt in een traditionele stenen vijzel, een zogenaamde molcajete. Deze combinatie van ceviche en avocado gaat ver terug in de tijd en is niet ontstaan in het brein van een hipster chef. Maar het lijkt me dat deze combinatie van populaire ingrediënten, snel aan populariteit zal winnen in het nieuwe jaar.