Groenten en BBQ zijn nog steeds geen gelukkig huwelijk. Bij mijn BBQs eten de gasten alleen de bovenkant van de salade. Gegrilde seizoensgroente en portobello’s gevuld met blauwe kaas, veel verder komt het niet. Niet meer dan bijgerechten. Gevulde courgettes blijven vergeten achter op de Big Green Egg, terwijl iedereen enthousiast op spareribs aan het knabbelen is. En aardappelsalade uit een emmer kan ik geen groente noemen.

Elote

This photo of Cascabel Taqueria East is courtesy of TripAdvisor

Mexico

Naast cole slaw, kan ik alleen maiskolven een succesnummer noemen. Zelfs in Beefgek Amerika, zijn ze verzot op hun ‘Corn on the Cob’. Maar natuurlijk is mais nergens groter dan in de ‘reino de maíz’. In Mexico is mais een eerste levensbehoefte. Groter dan bij ons de aardappel. Ze maken er natuurlijk hun tortilla’s van. Die kennen ze net als hun maiskolven in allerlei soorten en maten. Maar ook maiskolven op zich behoren tot het favoriete streetfood van Mexico.

Mais

Mexicanen noemen hun bereide maiskolven Elote, een naam die trouwens in heel Latijns-Amerika in gebruik is. Je koopt je maiskolf bij kleine standjes, zogenaamde eloteros. Die verkopen gekookte mais, rechtstreeks uit de ketel waarin ze gekookt zijn. Met de bladen – Amerikanen zeggen husk – er nog omheen om zo voor wat extra smaak te verzorgen. Ook verkopen venters, hier wordt het interessanter, gegrilde maiskolven. Zogenaamde ‘elote asado’.

Elote Asado

Bij deze gegrilde mais, besprenkelt men de kolven eerst met gezout water, waarna ze worden gemarineerd. Vaak met boter waaraan smaken worden toegevoegd. Je kan hierbij, net als popcorn, links – hartig – of rechtszoetaf. De bekendste voorbeelden zijn echter hartig, zoals met zogenaamde salsa boter. Waarbij de boter is gekruid met rode peper, limoen en koriander. Maar ook mayonaise, verse kaas – crema – en knoflook worden niet geschuwd.