De variĆ«teit aan tacos is ongekend. In Mexico lijken hun tortilla met alles te beleggen. In het Nederland van de vorig eeuw was er minder keus. Er leek er maar een te bestaan. Met uitgebakken gehakt, dat was gekruid met paprika- en chilipoeder. Bestrooid met geraspte kaas – extra belegen en wat ijsbergsla. Misschien nog wat creme fraiche of – laten we gek doen – wat avocado en klaar was Carlos. Alles op een zogenaamde ‘hard shell taco’. Die kennen ze trouwens niet in Mexico. Het is een uitvinding van Taco Bell, een grote Amerikaanse Fastfood keten. De rest van de Mexicaanse keuken bestond uit Chili con Carne. Ook al niet erg authentiek, Chilis zijn een Tex-Mex gerecht. Met een oorsprong in Texas, waar ze er trouwens weer geen bonen door serveren, maar liefkozend over een ‘bowl of red’ spreken.

Tacos de Alambre

Nou ben ik geen puritein en moet eerlijk bekennen dat de Margherita’s – wel authentiek volgens mij – er prima bij smaakten. Daarom ben ik, nu ik toch thuis zit, maar eens uit gaan zoeken wat de oorsprong van deze ‘Oud-Hollandse’ Taco is. Al snel kwam ik uit bij de Tacos de Alambre. Die maakt men in Mexico City door stukken rundvlees, voornamelijk bavette en vanglap op een bakplaat fijn te snijden. Daar worden ze direct gemengd met verse paprika, bacon, uien, witte kaas – Queso Fresco -, salsa en soms avocado. Soms vervangt men de bacon door chorizo’s. Wat mij een goed idee lijkt. Er zijn tegenwoordig ook versies met varkensvlees en kip. Daar kijk ik minder naar uit.

Tacos de Alambre
By Saloca – Own work, CC BY-SA 3.0,
http://By Saloca – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9742738

Alambre is een populair gerecht in de hoofdstad en de staat Oaxaca. Het heeft zijn weg uiteraard al naar de Verenigde staten weten te vinden. Letterlijk vertaald, betekent Alambre draad of ‘wire’ in het Engels. Dat zou verwijzen naar de prikkers waaraan men in sommige gevallen de ingrediĆ«nten reeg voordat men ze op de bakplaat legde. Het lijkt er dus op dat deze authentiek taco, eigenlijk een ouderwetse shaslik op een tortilla vel is. Met wat extra kaas erover. Daardoor krijg ik meteen weer visioenen en vroeger en besluit deze taco’s van de zomer niet zelf te gaan maken. Niemand gaat de authenticiteit geloven. Ik eet ze wel een keer als ik in de VS ben, of beter nog inMexico.