Sis Kebab – ook wel vertaald als shish kebab – is wereldwijd een populaire grill gerecht. Het is ontstaan in het oude Turkije. Sis betekent zwaard in het Turks en kebab staat voor vlees. Dat verklaart direct de platte lange stalen pennen waaraan traditionele Turkse restaurants hun vlees grillen. Een traditie die ontstaan is in het leger. Soldaten grilden stukken vlees aan hun zwaarden, in het open veld bij de invasie van Anatolie. Een gebruik dat nomaden en handelsreizigers op de zijderoute overnamen en tijdens hun omzwervingen en exporteerden. Het roosteren van kleine stukjes boven open vuur is tenslotte niet alleen lekker, maar ook snel en efficiënt. Het vlees is tenslotte niet alleen snel gaar, je verbruikt tenslotte ook weinig van het schaarse brandhout.

Kebab

De traditie van Kebab gaat verder terug. Eeuwen eerder zelfs, naar het oude Perzië. Daar roosterde men kleine stukjes vlees aan stokjes. Men serveerde ze als ‘fingerfood’ bij de wijn, die toentertijd nog gebruikelijk was in die contreien. Zeg maar het huidige Iran, wat deze wijn-spijs combinatie moeilijk voorstelbaar maakt. Toen de kebabs Griekenland bereikten, kleedde men ze ter plekke verder aan. Aan de spiezen met vlees voegden de Grieken stukken tomaat, ui en groene paprika. Zo zag het er niet alleen aantrekkelijker uit, maar ook meer als een maaltijd.

sis kebab
CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=425695

Deze Griekse kebab bleek aantrekkelijk genoeg om de stap naar de Verenigde Staten te maken. Daar groeide Sis Kebab in de jaren ’60 uit tot een populair lokaal gerecht. Precies de periode dat Amerikanen Griekenland leerden kennen als idyllische filmlocatie en vakantiebestemming. Het maakte kebab een favoriet op de ‘backyard BBQ’. Zonder zwaarden en met grotere stukken vlees, wat de bereiding en het gerecht een ‘completely different animal’ maken.

Doner Kebab

In West Europa kennen we Kebab beter als ‘Doner‘. Stukjes kip, lams- of kalfsvlees – hoedt u voor varken – die men van een grote rol vlees snijdt, die al draaiend gegrild wordt langs een verticale wand. Doner betekent dan ook draaien, net als de vergelijkbare Shoarma – Israel – en Giros – Grieks varkensvlees -. Andere taal, zelfde principe. Doner wordt meestal geserveerd op een pita of flatbread – zogenaamde Durum, een toevoeging van Turkse immigranten in Berlijn. Veelal is Doner Kebab verworden tot een snack of ‘vette bek’ als laatste stop op weg naar huis. En van navenante Kwaliteit. Wanneer je een keer echte Sis Kebab wilt proberen dan verwijs ik je naar ‘Şerifoğlu Antep Kebap’, een Turks grill restaurant met ouderwetse service en kwaliteit. Gegrild boven open vuur, door een Turkse chef die weet wat hij doet. Een echte aanrader.