Maandag, begin van de week, einde van de zomer en voor velen van de vakanties. Kortom, we moeten er weer tegen aan. Dat vraagt om een stevig ontbijt. De makkelijke keuze zou een Full English Breakfast zijn, met alle toeters en bellen. Voor wie nog wat wil nagenieten van de zomer, om de harde Westeuropese realiteit te ontlopen, stel ik iets exotischer voor. De Mexicaanse Huevos Rancheros.

Huevos Rancheros

Nu eens geen gerecht waar de tortilla’s uit het land van de mais de hoofdrol opeisen. Al worden die er tegenwoordig wel bij geserveerd. De naam huevos rancheros verwijst natuurlijk naar het stevig ontbijt dat op de Mexicaanse boerderijen werd geserveerd. In het midden van de ochtend, als de arbeiders in de velden er al een halve dag op hadden zitten.

​English Wikipedia user Elchavobeer / CC BY-SA

Boerenontbijt

Een boerenontbijt dus, met de producten van het land. De losse ingrediënten staan naar Mexicaanse standaarden verrassend vast. Huevos rancheros staat in zijn klassiek vorm uit gebakken eieren, geserveerd op dag oude, opgepiepte tortilla’s. Afgetopt met ‘salsa fresca’, dat zijn fijngesneden tomaten en ui, een chilipepertje, wat vinaigrette of azijn en een toefje cilantro, de lokale koriander. Dit eiergerecht serveren de Mexicanen standaard met ‘refried beans’, gepureerde bruine bonen, opgebakken van de vorige dag. Ook aangemaakte rijst en guacamole of plakken verse avocado mogen niet ontbreken.

Volop Variatie

Door de jaren heen is de samenstelling van dit ontbijt weinig verandert. Wel zijn er in Mexico en daar buiten veel varianten ontstaan. Zo zijn er ‘huevos divorciados’ of gescheiden eieren. Dat zijn huevos rancheros met twee eieren, ieder met zijn eigen saus en smaak. Of ‘huevos ahogados’, verdronken eieren, waarbij de eieren gepocheerd worden in de tomatensaus. Niet Mexicaanse toevoegingen zoals verse kaas of creme fraiche vinden vooral in de Verenigde Staten plaats. Je zou zeggen dat het tijd wordt voor een stevige muur om de rijke tradities te beschermen tegen verwerpelijke culinaire invloeden uit het Noorden.