Misschien heb je ze wel eens besteld bij een Japans restaurant. Een verzameling kleine gerechtjes smakelijk gepresenteerd in een zwart gelakte doos. Het is een zogenaamde Shōkadō bentō, in het westen meestal aangeduid als Bento box. De Bento box is eigenlijk het Japanse equivalent van ons lunchtrommeltje.  Ze stammen al uit de dertiende eeuw, toen houdbare gedroogde rijst is uitgevonden. Tot op de dag van vandaag stelt men deze doosjes met de nodige zorg en Japanse perfectie samen.

Bento

This photo of Ekiben is courtesy of TripAdvisor

Verschillende soorten Bento

Verrassend genoeg zijn er tal van substromingen. Voor elke gelegenheid kent men een eigen type bento box. Zelfs met een eigen naam, die altijd op de uitgang ben eindigen. Zo is er bijvoorbeeld Kyaraben (letterlijk vertaald karakter bento). Prachtige opgemaakte boxen, waarmee moeders hun kinderen eten leren waarderen, door door de gerechtjes te presenteren als figuurtjes. Deze prachtige en gezonde maaltijden verdwijnen echt niet iedere ochtend als de Hollandse boterhammetjes op het dak van de spreekwoordelijke fietsenstalling.

Ekiben

Een andere subcultuur is de eki-ben (eki=station). Lunchboxen die de hongerige forens of reiziger op stations kan kopen. Het hoogtepunt van de ekiben ligt, met het verdwijnen van de lange treinreis (door de snelle bullit train en concurrentie van het vliegtuig) enigszins achter ons. Toch zijn ze in Japan (en zelfs op Taiwan) nog in elk station volop te koop. Niet zo gek, als je de zorg ziet waar mee ze zijn samengesteld. Sommige doosje bevatten naast allerlei lokale heerlijkheden ook een (scheikundig) mechaniekje waarmee je de gerechtjes tijdens de reis kunt opwarmen. Zodat je de rijst of katsu-sando (Japanse Schnitzel Sandwich) niet koud hoeft te nuttigen. En dat is toch weer heel wat anders dan de gemiddelde westerse vliegtuigmaaltijd.