De octopus is met een culinaire opmars bezig. In de VS wordt onze achtvoetige vriend al het nieuwe buikspek genoemd. Niet omdat in een gerecht het ene ingrediënt door het ander kan worden vervangen, maar de omzetten van buikspek schijnen stevig te zakken. Die van Octopus stijgen navenant. En toegegeven, wanneer je octopus schroeit, krijgt de smaak in de verte wel wat van bacon weg. Ook in Europa stijgt de populariteit snel. De eerste hippe pulperias openen tegenwoordig in hoofdsteden buiten Spanje.
Japan en Takoyaki
In Japan is octopus al lang een populair ingrediënt. Het land van de rijzende zon staat bekend om haar uitgebreide rituelen en culinaire perfectie. Maar als je ietsje verder kijkt, bezit het land van de rijzende zon ook een uitgebreide volkskeuken en veel streetfood. Voorbeelden in overvloed, zoals traditionele lunchgerechten als donburi en okinomiyaki.
Ook zogenaamde Takoyaki is zo’n beetje op iedere straathoek te koop. Het zijn hartige bolle poffertjes, ter grootte van een golfbal. Gevuld met octopus, gedroogde garnalen – tenkasu -, rode gember en lente-ui. In Japan heet inktvis, tako, waarmee meteen de naam verklaard is. Je bestelt een half dozijn hete bollen, die is afgetopt met Japanse BBQ saus, lokale mayonaise – van kewpie -, gedroogd zeewier en katsuobushi. De universeel bruikbare, gedroogde bonito vlokken.
Geschiedenis
De geschiedenis van Takoyaki is verbazingwekkend gedetailleerd vastgelegd. Met Japanse precisie. De wortels van takoyaki liggen in Osaka. Deze tweede stad van Japan staat toch al bekend als een culinair centrum. Hun landgenoten noemen de inwoners van Osaka steevast ‘kuiadores’, iets als lekkerbekken. In de dertiger jaren combineerde straatventer Endo Tomekichi twee populaire snacks. Om zich van het grote aanbod te onderscheiden en de lokale concurrentie de loef af te steken. Hij combineerde de octopus en eieren uit een octopusomelet, de ‘akashiyaki’, met de bloem, water en bosui van ‘choboyaki’. Dat is de balvormige voorganger van takoyaki. Deze hybride snack is na het ontstaan al snel een succes. Korte tijd later zit heel Japan aan de takoyaki. Het succes bleef niet beperkt tot de straat of de horeca. Tegenwoordig hebben de meeste Japanse huishoudens een electrische takoyakipan. Enigzins te vergelijken met onze poffertjespan.